Dolar 34,0242
Euro 38,0228
Altın 2.827,57
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 24°C
Yağmurlu
Samsun
24°C
Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 23°C
Paz 24°C
Pts 25°C

İsrail Ordusu, Üç Rehineyi Yanlışlıkla Öldürdüğünü Kabul Etti

İsrail Ordusu, Üç Rehineyi Yanlışlıkla Öldürdüğünü Kabul Etti
16 Eylül 2024 11:08

İsrail ordusu, geçen yıl sonunda bir tünelde ölü bulunan üç rehinenin, Kasım ayında Hamas’ın Kuzey Gaza birliği şefi Ahmed al-Ghandour’u hedef alan hava saldırısında yanlışlıkla öldürülmüş olma olasılığının yüksek olduğunu açıkladı.

Hamas tarafından 7 Ekim’de kaçırılan Albay Nik Beizer ve Çavuş Ron Sherman ile Fransız-İsrailli sivil Elia Toledano’nun ailelerine, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) yetkilileri, kapsamlı bir soruşturmanın, sevdiklerinin IDF operasyonları sonucu hayatlarını kaybettiğini ortaya koyduğunu bildirdi.

Rehinelerin cesetleri, 14 Aralık’ta Jabaliya’daki bir tünelde bulunmuştu. Ancak ölüm nedeninin ne olduğuna dair kesin bilgi ancak yakın zamanda elde edilebildi. Ordu, soruşturmanın bulgularının, bu üç kişinin “yüksek olasılıkla” IDF hava saldırısının yan etkileri sonucu öldüğünü gösterdiğini belirtti. Ancak, ölümlerinin kesin koşullarının belirlenmesinin mümkün olmadığını da ekledi.

Aileler, rehinelerin öldüğü ilk başta Hamas tarafından öldürüldüğü bildirilmişti ve Ocak ayında IDF, bu ölümlerin bir İsrail hava saldırısında gerçekleştiğine dair Hamas’ın iddialarını reddetmişti.

Soruşturmanın sonuçları, hükümet üzerinde, Hamas’ın elindeki kalan rehinelerin serbest bırakılması için bir anlaşma yapma baskısını artırabilir.

İki askerin anneleri, oğullarının ölümleri hakkında tam bir hesap verilmesi için, cesetlerinin bulunmasından bu yana baskı yapıyordu. Çavuş Sherman’ın annesi Maayan Sherman, Mayıs ayında Wall Street Journal’a verdiği röportajda, “Her şeyin doğruluğunu öğrenmemiz gerekiyor,” dedi. “Gerçek şu olsa bile: ‘Onları öldürmek zorundaydık.'”

Kasım ayında gerçekleştirilen hava saldırısı, Ghandour’u hedef almıştı. IDF’nin o zamanki soruşturması, askeri yetkililerin hava saldırısı sırasında bölgede rehinelerin bulunduğuna dair herhangi bir bilgiye sahip olmadığını sonucuna varmıştı.

“Askeri harekât sırasında, IDF’nin hedef alınan bölgede rehinelerin bulunduğuna dair bir bilgisi yoktu” diyen ordu, “Ayrıca, rehinelerin başka bir yerde olduğu yönünde bilgi mevcuttu ve bu nedenle bölge rehinelerin olabileceği şüpheli alanlar arasında yer almıyordu” açıklamasını yaptı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.