Dolar 34,0973
Euro 38,0933
Altın 2.874,79
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 25°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
25°C
Hafif Yağmurlu
Cts 24°C
Paz 26°C
Pts 25°C
Sal 26°C

İsrail, 15 Yıldır Elektronik Cihazlarla Saldırı Planlıyordu

İsrail, 15 Yıldır Elektronik Cihazlarla Saldırı Planlıyordu
21 Eylül 2024 11:27

İsrail istihbarat servislerinin, bu hafta gerçekleşen Hezbollah elektronik cihazlarının toplu patlamaları benzeri bir operasyonu en az 15 yıldır düşündüğü iddia edildi. Bu iddia, bir ABD istihbarat kaynağı tarafından ABC News’a yapıldı.

Salı ve Çarşamba günlerinde meydana gelen patlamalarda, binlerce kişi Lübnan’da yaralandı. Militangrup tarafından kullanılan pagers, telsizler ve diğer cihazların eş zamanlı olarak patlaması sonucu birçok kişi hayatını kaybetti. İsrail, olayla ilgili sorumluluğunu ne doğruladı ne de reddetti; ancak medya raporları, cihazların uzaktan kumandalı patlayıcılarla donatıldığına dair Mossad’ın bir komplosu olarak nitelendirdi.

ABC News’a konuşan bir ABD kaynağı, bu durumu “tedarik zinciri kesintisi” olarak tanımladı ve CIA’nin benzer taktikleri uygulamaktan kaçındığını, çünkü bu tür eylemlerin sivil kayıplar riski taşıdığını belirtti. Lübnan’daki saldırıda çocuklar da dahil olmak üzere çok sayıda kişi hayatını kaybetti ve birçok kurban yaralandı.

New York Times, sabotaj edilmiş cihazların tedarikinin 2023 yazında başladığını bildirdi. ABC News raporuna göre, BAC Consulting isimli Macaristan merkezli bir firma, Hezbollah için pager üretimi yapmak üzere Tayvanlı elektronik üreticisi Gold Apollo tarafından alt yüklenici olarak görevlendirildi ve bu firmanın İsrail’in bir örtüsü olduğu öne sürüldü.

Macar hükümeti, BAC’nın ülkede “üretim veya operasyon merkezi” olmadığını ve aslında “bir ticaret aracı” olduğunu belirtti. Tayvan yönetimi de bu şiddet dalgasıyla hiçbir bağlantısı olmadığını ifade etti. Ekonomi Bakanı Kuo Jyh-huei, “Bileşenler çoğunlukla düşük kaliteli entegre devreler ve pillerden oluşuyor,” dedi ve “Bunların Tayvan’da üretilmediğinden eminim,” ifadesini kullandı.

Beirut ve Hezbollah liderliği, olayı İsrail’e mal ederek, Lübnan’ın komşusuyla savaş halinde olduğunu açıkladı. İsrail Savunma Kuvvetleri, Perşembe günü Lübnan’a karşı sınır ötesi ateşi artırdı; bu da gözlemcilerin, büyük bir kara harekâtının ön hazırlığı olabileceğinden endişe etmesine neden oldu. Savunma Bakanı Yoav Gallant, Çarşamba günü, militan hareketle “savaşta yeni bir aşama” ilan etti. Daha önce Gazze’deki askeri operasyonlarda yer alan bir İsrail komando birliği, artan gerginlikler nedeniyle kuzeye taşındı.

İsrail, 1982’de Lübnan’da büyük ölçekli bir askeri operasyon başlatarak üç yıllık kısmi bir işgal gerçekleştirmiş ve Hezbollah’ın önemli bir askeri ve siyasi güç haline gelmesine yol açmıştı. Ayrıca, 2006 yılında bir ay süren bir müdahalede bulunmuştu.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.