Dolar 34,0973
Euro 38,0933
Altın 2.874,79
BİST 9.900,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 23°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
23°C
Hafif Yağmurlu
Paz 24°C
Pts 27°C
Sal 26°C
Çar 26°C

İsrail, Pager Saldırıları Sonrası Lübnan’a Hava Saldırıları Düzenledi

İsrail, Pager Saldırıları Sonrası Lübnan’a Hava Saldırıları Düzenledi
21 Eylül 2024 11:40

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), iki gün önce meydana gelen ve yüzlerce insanın yaralanmasına yol açan Hezbollah pager patlamalarının ardından, Perşembe öğleden sonra güney Lübnan’a hava saldırıları gerçekleştirdi. İsrailli yetkililer, bu saldırıları “savaşın yeni bir aşaması” olarak nitelendiriyor.

Salı günü, Hezbollah üyeleri tarafından kullanılan düşük teknolojili ve güvenli iletişim aracı olan binlerce pager eş zamanlı olarak patlayarak, 12 kişinin ölümüne ve 3,000’den fazla kişinin yaralanmasına neden oldu. Çarşamba günü ise el telsizleri üzerinde ikinci bir patlama gerçekleşti. Lübnan Sağlık Bakanlığı’na göre, Perşembe itibarıyla toplamda 37 kişi hayatını kaybetti; bunlar arasında en az iki çocuk da bulunuyor.

İsrail, patlamaların sorumluluğunu üstlenmezken, Amerikan, İsrail ve Lübnan kaynakları, olayın arkasında İsrail’in Mossad istihbarat ajansının bulunduğunu belirtti.

Patlamaların hemen ardından, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, “İsrail’in neredeyse bir yıl süren savaşında yeni bir aşamanın başladığını” duyurdu ve bu aşamanın Hamas yerine Hezbollah’a odaklanacağını ifade etti.

21 Eylül 2024

04:30 GMT
Lübnan’ın Hezbollah’ı, bu hafta binlerce cihazın patlamasından saatler önce üyelerine yeni Gold Apollo markalı pagerlar dağıtmaya devam ediyordu, Reuters’a göre iki güvenlik kaynağı böyle bildirdi.

Devam eden bir elektronik cihaz taramasına rağmen, grubun bu cihazların güvenli olduğuna dair bir güven duyduğu belirtiliyor.

İran destekli milislerden birinin, pazartesi günü aldığı yeni bir pager, ertesi gün kutusunda patladı, bir kaynak ajansa böyle bilgi verdi. Sadece birkaç gün önce üst düzey bir üyeye verilen bir pager, patladığında bir astını yaraladı, başka bir kaynak söyledi.

03:34 GMT
Japonya’nın Icom şirketi, Lübnan’da Çarşamba günü patlayan Hezbollah tarafından kullanılan telsizlerin, şirketin ürünleri olmasının son derece düşük bir ihtimal olduğunu belirtti.

Patlayan cihazların Icom ürünleri olmadığını ispat etmenin tek yolunun “zarar gören birimlerden birinin fiziksel olarak incelenmesi” olduğunu ifade etti şirket.

“Ancak, patlayan cihazların Icom tarafından üretilmiş olma olasılığının, hologram etiketi gibi şu ana kadar ortaya çıkan birçok bilgiyle karşılaştırıldığında son derece düşük olduğunu düşünüyoruz,” dedi şirket Cuma günü web sitesinde.

Icom ayrıca, Lübnan yetkililerinin kablosuz cihazların kendi ürünleri olmadığını belirttiğini ekledi.

Japon firması daha önce, söz konusu cihazların modelini yaklaşık 10 yıl önce üretmeyi durdurduğunu açıklamıştı.

02:13 GMT
Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Bou Habib, pager ve diğer kablosuz cihazların bomba olarak kullanılmasının normalleşmesinin tehlikeli bir emsal teşkil edeceğini ve “Pandora’nın kutusunu açmakla” eşdeğer olacağını savundu.

“Sonuçta Lübnan’da gerçekleştirilen elektronik saldırının ardından bu dünyada kimse güvende değil,” dedi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne.

“Anlaşılamaz” saldırıların “binlerce masum sivilin, çocukların, kadınların ve yaşlıların yaralanmasına neden olduğunu,” ekleyerek diğer ülkeleri İsrail’i kınamaya davet etti.

İsrail, patlamalardaki rolünü ne doğruladı ne de reddetti, ancak Mossad’ın Hezbollah üyeleri tarafından kullanılan binlerce iletişim cihazına patlayıcı yerleştirmekle sorumlu olduğu geniş çapta bildirildi. Lübnan genelindeki patlamalarda 37 kişi hayatını kaybetti, bunlar arasında Hezbollah operatörleri de bulunuyor ve yaklaşık 3,000 kişi yaralandı.

01:11 GMT
Washington, bölgede bir kez daha ihtiyat çağrısında bulundu. “Son olaylarla ilgili gerçekler ortaya çıkarken, tekrar ediyorum ki Birleşik Devletler bu olaylarda herhangi bir rol oynamadı, tüm tarafların bölgeyi yıkıcı bir savaşa sürükleyebilecek her türlü eylemden kaçınmasının zorunlu olduğunu” söyledi Büyükelçi Robert Wood, BM Güvenlik Konseyi’ne.

Aynı zamanda, Wood, İsrail’in Hezbollah’ın sınır ötesi saldırılarına karşı kendini savunma hakkına sahip olduğunu vurguladı. “Bu Konsey’in hiçbir üyesi, sınırında bir terör örgütü varken, topraklarına günlük roket saldırılarına ve on binlerce insanının yerinden edilmesine tahammül etmez,” dedi.

20 Eylül 2024

23:45 GMT
İsrail’in BM’deki elçisi Danny Danon, dünyaya Hezbollah’a karşı harekete geçme çağrısında bulundu. Lübnan hükümetini, “bir terör örgütünün içinde bir devlet inşa etmesine ve Lübnan vatandaşlarına zarar vermesine” izin vermekle suçladı.

“Bu, daha fazla tırmanışı önlemenin tek yoludur,” dedi.

Danon, Cuma günü gazetecilere yaptığı açıklamada, Filistin yanlısı militan grubun güney Lübnan’dan çıkarılması ve İsrail şehirlerine karşı sınır ötesi saldırılar düzenlemesinin engellenmesi gerektiğini belirtti.

“Eğer Hezbollah diplomatik çabalarla sınırımızdan Litani Nehri’nin kuzeyine itmezsek, İsrail’in vatandaşlarını korumak ve kuzeyden tahliye edilenlerin evlerine dönmelerini sağlamak için haklarımız dahil her türlü önlemi alma seçeneği kalmayacak,” diye uyardı Danon.

22:09 GMT
BM Güvenlik Konseyi’nde konuşan Rus elçi Vassily Nebenzia, Lübnan’da bu hafta meydana gelen pager ve telsiz patlamalarını “bölgesel barış ve güvenliğe tehdit oluşturan terörist bir eylem” olarak kınadı. Nebenzia, bu tür saldırıların Orta Doğu için “öngörülemeyen sonuçlar” doğurabileceğini ekledi.

İsrail’i doğrudan suçlamadan, patlamaların “organizatörleri”nin “yeni bir büyük Orta Doğu savaşını provoke etmek” istediğini öne sürdü. Ayrıca, İsrail’in Lübnan’daki son hava saldırılarını da kınadı ve tüm tarafları “maksimum ihtiyat” göstermeye ve “derhal ateşkes” sağlamaya çağırdı.

19:21 GMT
BM Güvenlik Konseyi, Lübnan’daki durumu tartışmak üzere toplandı. Toplantının açılışında, BM Siyasi ve Barış İnşası İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, İsrail ile Hezbollah arasında süren çatışmaların güney Lübnan’da 100,000’den fazla, kuzey İsrail’de ise 60,000’den fazla insanı yerinden ettiğini belirtti.

“Karşılıklı ateş, sivil kayıplara ve evler, sivil altyapı ile tarım arazilerine önemli hasara neden oldu,” diye ekledi. “Bu şiddet döngüsünün daha da genişleme riski son derece ciddi ve Lübnan, İsrail ve tüm bölgenin güvenliği için büyük bir tehdit oluşturuyor.”

18:03 GMT
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, “Hedeflerimiz net ve eylemlerimiz kendilerini gösteriyor,” şeklinde kısa bir açıklama yaptı. Netanyahu, İsrail’in Lübnan ile bir savaş halinde olduğunu kabul etmedi, ancak açıklaması, İsrail’in savaş hedeflerinin – daha önce Gazze’deki Hamas’ı yok etme üzerine odaklandığı – sınırda tahliye edilen İsraillilerin geri dönmelerini sağlamayı da kapsayacak şekilde genişletildiği bir gün sonrasında geldi.

Bu hafta daha önce, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, “askeri eylemin” bu hedefe ulaşmanın “tek yolunun” olduğunu ilan etmişti.

16:24 GMT
RT Arabic muhabiri Hussein Ayad’ın eşi ve çocukları, İsrail hava saldırısında yaralandı. Aile, patlama bölgesinin yanındaki bir apartman dairesinde kalıyordu ve olayın ardından yakınlardaki bir hastaneye kaldırıldı.

RT’nin basın ofisi, ailelerinin hayatta kalmasını “mucize” olarak tanımladı ve Ayad’ın ailesine hızlı bir iyileşme diledi. Saldırı anına ait görüntüler, hedef binanın tamamen yıkıldığını ve çevredeki binalarda geniş çaplı hasar olduğunu gösteriyor.

15:55 GMT
İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Cuma günü gerçekleştirilen hava saldırısında üst düzey Hezbollah komutanı İbrahim Akil’in öldüğünü doğruladı. IDF’nin yaptığı açıklamada, Akil ile birlikte iki diğer komutanın da etkisiz hale getirildiği belirtildi.

20 Eylül 2024

15:39 GMT
Üst düzey Hezbollah komutanı İbrahim Akil’in, Cuma günü yapılan hava saldırısının hedefi olduğu bildirildi. AFP’nin, militan grup içindeki kaynaklara dayandırdığı habere göre, kaynaklar Akil’in patlamada hayatını kaybettiğini iddia etti.

Akil’in, Temmuz ayında İsrail’in Beyrut’ta Fuad Şukr’ı öldürmesinin ardından, Hezbollah’ın lideri Hasan Nasrallah’ın hemen altında bulunan şef yardımcılığına terfi ettiği belirtiliyor.

15:27 GMT
Hezbollah, Cuma günü İsrail’in Meron Dağı hava gözetleme üssünü “Katyuşa roketleriyle” vurduğunu açıkladı. Al Jazeera’nın aktardığına göre, bu üs, işgal altındaki Golan Tepeleri dışındaki en yüksek zirvede bulunuyor. Hezbollah, Nisan ayında da bu üssü kamikaze drone ve güdümlü füzelerle hedef almıştı.

15:05 GMT

Beyaz Saray, İsrail ve Hezbollah arasında “diplomatik bir çözüm için hâlâ zaman ve alan olduğunu” belirtti. Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, “savaşın kaçınılmaz olmadığını” ekledi.

Ancak, Wall Street Journal’ın Perşembe günü yayımladığı bir rapor, Washington’daki yetkililerin kamuoyuna yaptığı açıklamalar ile özel inançları arasında büyük uçurumlar olduğunu ortaya koydu. Gaza’da bir ateşkesin yakın olduğunu söylemelerine rağmen, bu yetkililerin “bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinden emin olmadıkları” ifade edildi.

Bir Arap yetkili, WSJ’ye, Lübnan’daki son tırmanışın ardından artık “ateşkes olma şansı olmadığını” söyledi.

14:38 GMT
Hezbollah, Kuzey İsrail’e 20 roket fırlattı ve böylece Cuma günü paramiliter grup tarafından atılan toplam proje sayısı 170’e ulaştı. IDF, son saldırıda fırlatılan roketlerin yaklaşık yarısının engellendiğini bildirdi.

14:34 GMT
Beyaz Saray, Beyrut’taki hava saldırısı hakkında önceden bilgilendirilmedi. Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, Washington’ın böyle operasyonlar hakkında nadiren bilgi aldığını belirtti. ABD, ayrıca Salı ve Çarşamba günleri Hezbollah iletişim cihazlarının patlamasına yol açan görünüşte İsrail sabotaj operasyonu hakkında da bilgi sahibi değildi, diye ekledi Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller.

13:45 GMT
Lübnan Ulusal Haber Ajansı, Beyrut’taki bir İsrail hava saldırısında beş çocuğun hayatını kaybetmiş olabileceğini bildirdi. Saldırının bir apartmanı hedef aldığı ve iki füze fırlatıldığı belirtildi. Saldırının İsrail F-35 jetleri tarafından gerçekleştirildiği ifade edildi.

13:34 GMT
Bir İsrail hava saldırısı Beyrut’ta ismi belirtilmeyen bir önemli Hezbollah figürünü hedef aldı; çeşitli medya kuruluşları kaynaklara dayanarak bunu bildirdi. Yetkilinin hayatta kalıp kalmadığı ise belirsiz.

13:07 GMT
İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Beyrut’ta “hedefli bir saldırı” gerçekleştirdiklerini iddia etti, ancak daha fazla ayrıntı vermedi. Medya raporları saldırının, Lübnan başkentinin güneyindeki bir Hezbollah kalesini hedef aldığına işaret ediyor.

13:06 GMT
İsrail savaş istemiyor, ama huzur, güvenlik ve sakin bir yaşam sürmeye hakkı var, diyen Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, bu durumun “İsrail Hava Kuvvetleri’nin Hezbollah’a karşı gerçekleştirdiği kesin ve etkileyici eylemlerin” nedeni olduğunu belirtti.

12:23 GMT
İran’ın elit İslami Devrim Muhafızları (IRGC) komutanı Hossein Salami, Hezbollah lideri Hasan Nasrallah’a, Batı Kudüs’ün sözde İsrail sabotajına karşı misilleme ile karşılaşacağına dair güvence verdi. “Bu tür terörist eylemlerin, Siyonist rejimin çaresizliğinin ve ardı ardına gelen başarısızlıklarının bir sonucu olduğuna inanıyorum; bunlar yakında direniş cephesi tarafından ezici bir yanıtla karşılaşacak ve bu zalim ve suçlu rejimin tamamen yok olacağını göreceğiz,” diye yazdı IRNA haber ajansı tarafından aktarılan mektubunda.

20 Eylül 2024

12:01 GMT
Cuma öğleden sonra Lübnan’dan İsrail’e yaklaşık 20 roket fırlatıldı, bu da son 24 saatte fırlatılan toplam projeksiyon sayısını 150’ye çıkardı; Times of Israel, ülkenin askeri kaynaklarına atıfta bulunarak bildirdi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), birçok roketin havada vurulduğunu daha önce iddia etmişti.

09:38 GMT
Orta Doğu’daki patlayıcı yapımına yönelik operasyonda yaşananlar, güvenlik uzmanlarına göre büyük ölçekli sabotaj operasyonları düzenlemek için tedarik zincirlerinin silahlandırılmasına dair endişeleri gündeme getirdi. Ajans, İsrail’in Hezbollah’a yönelik iddia edilen operasyonunun, küresel liderlerin rakip teknolojilere bağımlılığı azaltma çabalarına yeni bir aciliyet kazandırdığını belirtti; ABD-Çin ticaret ilişkileri de bu bağlamda ön plana çıktı. “Eğer İsrail bunu yapabiliyorsa, Çin de yapabilir,” diye belirtti ABD Temsilcisi Seth Moulton; “şeffaf olmayan tedarik zincirleri, çok kolay bir şekilde istismar edilebilecek boşluklar bırakıyor,” diye ekledi.

08:22 GMT
Hezbollah operatiflerini hedef alan pager ve taşınabilir radyo patlamalarının dalgası, eski Mossad şefi Danny Yatom’a göre “tek başına durmuyor” ve “Lübnan’da daha kesin bir savaşı başlatabilir.” Yatom, bu saldırının Hezbollah içinde panik, stres ve şok yaratmayı amaçladığını belirtti; ayrıca İsrail’in grubun en güvenli iletişim hatlarını ihlal edebilme yeteneğini göstermeye çalıştığını ifade etti. Eski bir Mossad yetkilisi, bu görünür sabotajı Hezbollah’ın “Pearl Harbor’u” olarak tanımladı; ancak, “zamanlamanın en uygun olmadığını” da sözlerine ekledi. İsrailli bir yetkili de bu görüşü paylaştı ve Batı Kudüs’ün planın açığa çıkma riskinin yüksek olması nedeniyle patlayıcıları havaya uçurmak için sınırlı zamanı olduğunu belirtti. Washington’un, Lübnan ile İsrail arasındaki gerilimler artarken “daha geniş bir çatışmayı önlemek için çılgınca çalıştığı” da vurgulandı.

07:57 GMT
Bulgaristan, bu hafta meydana gelen patlamalarla bağlantılı olarak Lübnan’a gönderilen pagerlere doğrudan bir katkıda bulunmadığını açıkladı. Hükümet yetkilileri, DANS güvenlik ajansı ve diğer devlet organlarının, patlayıcı yüklü cihazların Hezbollah’a gönderildiği iddia edilen Macar şirketi BAC ile bağlantılı bir Bulgar firmasını incelediğini bildirdi. Soruşturma, Bulgaristan’ın pagelerin ithalatı, üretimi veya ihracatı ile ilgili olmadığını doğruladı. Firmanın kayıtları, ulusal terörle mücadele yasalarına veya uluslararası yaptırımlara tabi olmadığını ekledi.

07:06 GMT
Moskova, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova’nın “Lübnan’a karşı benzeri görülmemiş terör saldırılarını” kınamasıyla birlikte, İsrail’in Hezbollah ile karşı karşıya geleceği “yeni bir aşama” ilan etmesine dair endişelerini yineledi. Zakharova, pager bombalamalarını “prensip olarak yeni bir terör eylemi” olarak nitelendirerek, ölçeğini ve sivil teknolojinin kullanımını belirtti. Rusya, neler olduğuna dair kapsamlı bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu. “Lübnan’a karşı tam ölçekli bir askeri operasyonun başlaması, Orta Doğu’nun güvenliği için en yıkıcı sonuçları doğuracaktır. Bu felaket senaryosundan kaçınılmalıdır,” dedi.

06:33 GMT
İsrail sınır kasabası Metula’nın konsey başkanı David Azoulai, son Hezbollah saldırıları nedeniyle boşaltılan yerleşimin uğradığı ağır hasar ve hükümet desteği eksikliğinden şikayet etti. “Maalesef, ne devlet adamlarından ne de askerlerimizden fazla bir şey duyuyorum. Bir tür ‘kendi başına iş hallet ve kafanı kır’ durumundayız,” dedi bölgesel yetkili. “İsrail hükümeti tehdidi ortadan kaldırmak için hiçbir şey yapmıyor,” diye ekledi.

04:00 GMT
Patlayıcılarla donatılan pagelerde kullanılan bileşenlerin Tayvan kökenli olmadığı, yerel otoritelerce doğrulandı. Hezbollah, cihazları Tayvanlı firma Gold Apollo’dan sipariş etti; firma, sözleşmeyi Macaristan merkezli BAC şirketine dış kaynak olarak verdi. “Bileşenler, düşük kaliteli entegre devreler (IC) ve piller,” diye belirtti Tayvan Ekonomi Bakanı Kuo Jyh-huei; “Tayvan’da yapıldıklarına dair kesin bir şey söyleyebilirim.” Macar hükümeti ise BAC’nin ülkede üretim tesisinin bulunmadığını ve pagelerin asla topraklarında olmadığını bildirdi. Daha önce BAC’nin, Hezbollah’ı, patlayıcı yüklü cihazları satın almaya ikna etmek için Mossad tarafından kurulan bir cep şirket olduğu bildirilmişti.

03:38 GMT
İsrail’in Gazze’den Lübnan sınırına bir komando taburunu yeniden konuşlandırması, bir kara saldırısı hazırlığına işaret edebilir, diye bildirdi bir ABD savunma yetkilisi Wall Street Journal’a. Çarşamba günü, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hezbollah ile “savaşta yeni bir aşama” ilan etti. Bakan, ABD özel elçisi Amos Hochstein’e, “Kuzeydeki sakinleri evlerine döndürmenin tek yolunun askeri eylem olduğu” bilgisini verdi, bakanlık açıklamasına göre. “Bu durumu daha da kötüleştireceğimden endişeliyim,” diye belirtti isimsiz WSJ kaynağı. Tam ölçekli bir işgal, haftalar süren ek hazırlık gerektirebilir; ancak, daha küçük kara operasyonlarının daha erken başlayabileceği öne sürüldü.

03:15 GMT
İsrail istihbaratı, en az 15 yıldır “tedarik zincirini kesme” operasyonları planlıyormuş, diye bildirdi ABC News; bir ABD istihbarat kaynağına dayanarak. Kaynak, CIA’nin bu taktiği uygulama konusunda “gerekli risklerin çok yüksek olması” nedeniyle uzun zamandır isteksiz olduğunu belirtti.

02:59 GMT
Çin, “Lübnan’ın egemenliğine ve güvenliğine tecavüz eden herhangi bir eylemi” kınadığını duyurdu; Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lin Jian, bu hafta meydana gelen toplu patlamalar hakkında bir medya brifinginde yorum yaptı. Pekin, gerilimlerin tırmanması konusundaki endişelerini dile getirerek “tüm tarafları Orta Doğu’da barış ve istikrarı korumaya ciddi bir şekilde çağırdı.”

20 Eylül 2024

02:55 GMT
ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Hezbollah’a karşı pageleri ve diğer cihazları silahlandırıp silahlandırmadığını değerlendirmeyi reddetti. “Uluslararası insani hukukun tüm ilgili hükümlerini dikkate alıyoruz,” dedi sözcü Matthew Miller; podiumdan herhangi bir yargıda bulunmayı reddetti. CCW’nin Değiştirilmiş Protokol II’si, patlayıcı madde içeren görünüşte zararsız taşınabilir nesnelerin kullanımını yasaklamaktadır. Batılı medya raporlarına göre, İsrail istihbarat ajansı Mossad, patlayıcılarla önceden donatılmış pageler üreterek bunları bir cep şirketi aracılığıyla Hezbollah’a teslim etti. Gönderimlerin 2023 yazında başladığı bildirildi.

02:25 GMT
Washington, Nasrallah’ın, patlayıcı saldırının ardından bazı Batılı ülkelerin Hezbollah ile temasa geçtiği ve durumu normalize etmeye teşvik ettiğini belirten iddialarına yorumda bulundu. “Nasrallah, İsrail genelinde terörist saldırıları durdurabilir. Ve garanti ediyorum ki, bunu yaparsa, biz de İsrail’in kendi tarafında sükuneti koruması için baskı yaparız. Nihai olarak, bu terörist saldırıları durdurmadı,” dedi ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller düzenli basın toplantısında. ABD’nin, olası bir kara saldırısı durumunda İsrail’i destekleyip desteklemeyeceğine dair bir açıklamada bulunmayı reddetti; ancak Washington’ın İsrail’in kendini savunma konusundaki taahhüdünün sağlam olduğunu belirtti.

19 Eylül 2024

23:26 GMT
Britanya, İsrail ve Lübnan arasındaki düşmanlıkların sona ermesi çağrısında bulundu. “Bu gece, her iki taraftan da acil bir ateşkes talep ediyorum,” dedi Dışişleri Bakanı David Lammy Reuters’a. Londra, “Kuzey İsrail’deki İsraillilerin ve gerçekten Lübnanlıların evlerine dönebilmesi için müzakere edilmiş bir siyasi çözüm istiyor,” diye ekledi.

21:26 GMT
Perşembe gecesi bir açıklamada IDF, savaş uçaklarının yaklaşık 30 Hezbollah fırlatma rampasını ve “İsrail topraklarına fırlatmaya hazır 150 fırlatıcı tüpü” hedef aldığını bildirdi.

17:39 GMT
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Emmanuel Macron ile birlikte her iki tarafın da itidal göstermesi çağrısında bulundu. “Fransa ve Amerika, Orta Doğu’da ve özellikle Lübnan konusunda itidal çağrısında birleşmiş durumdayız,” dedi Blinken, Paris’te Fransız mevkidaşı Stéphane Séjourné ile bir araya geldikten sonra. “Herhangi bir tarafın tırmandırıcı eylemlerde bulunmasını istemiyoruz,” diye ekledi; tırmanmanın, Gazze’deki ateşkesi tehlikeye atacağını uyardı.

17:27 GMT
Benjamin Netanyahu, İsrail’in Hezbollah’a karşı askeri operasyonlarını görüşmek üzere askeri komutanlarla bir araya geliyor; İsrail’in Ordu Radyosu bunu bildirdi. “Askeri, birkaç olası eylem planını özetleyecek ve siyasi liderlik önemli kararlara yüzleşecek,” güvenlik yetkilileri, yayıncıya açıkladı.

16:19 GMT
İsrailli komutanlara, Hezbollah’ın yanıtını beklemeleri talimatı verildi, böylece grup aleyhine büyük bir operasyon başlatılmadan önce, Jerusalem Post’un çeşitli kaynaklara atıfta bulunarak bildirdiğine göre. Şu anda IDF’nin Lübnan’a kara saldırısı planları yok.

16:14 GMT
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Hezbollah ve müttefiklerine “sorumlu davranmaları” çağrısında bulundu; bununla birlikte, ofisinden yayımlanan bir açıklamada, İsrail’in görünüşte Hezbollah pagelerine yönelik sabotaj operasyonunun “bölgedeki gerilimlerin tehlikeli bir tırmanışa yol açacağı” konusunda derin endişelerini ifade etti ve Başbakan Benjamin Netanyahu’ya “savaştan kaçınma” çağrısında bulunacağını belirtti. Lübnan, 1920 ile 1944 yılları arasında Fransa’nın koruma altında yönetilmiştir ve Fransız barış güçleri, 15 yıllık Lübnan İç Savaşı boyunca ülkede görev yapmıştır.

16:00 GMT
İran İslami Devrim Muhafızları Komutanı Hossein Salami, İran medyasına göre, İsrail’in “direniş cephesinden ezici bir yanıt alacağını” vaat etti. “Böyle terörist eylemler, kesinlikle Siyonist rejimin çaresizliğinin ve ardı ardına gelen başarısızlıklarının bir sonucudur. Bu, direniş cephesinden ezici bir yanıtla karşılaşacak ve bu kan içici ve suçlu rejimin yok olacağını göreceğiz,” diye belirtti.

15:37 GMT
İsrail’in güney Lübnan’a girmesi yönündeki her girişimin, Hezbollah için “tarihi bir fırsat” sunacağı ve IDF için “korkunç sonuçlar” doğuracağı konusunda Nasrallah uyardı. IDF’nin Lübnan’a asker göndermesi durumunda bile, “bu haftaki saldırılar sonrası İsrail devleti için adil bir ceza olacaktır,” dedi. “Ne zaman, nerede veya nasıl olacağını söylemeyeceğim. Zamanı geldiğinde bunu bileceksiniz,” diye ekledi.

19 Eylül 2024

15:37 GMT
İsrail ordusunun, Çarşamba günü İsrail-Lübnan sınırında Hezbollah’ın füzeli ve insansız hava araçlarıyla gerçekleştirdiği saldırılarda iki askerin öldüğü bildirildi; IDF, dokuz diğer askerin de yaralandığını açıkladı.

15:27 GMT
Nasrallah, Salı ve Çarşamba günü yapılan saldırının, Hezbollah için “eşi benzeri görülmemiş” bir güvenlik darbesi temsil ettiğini kabul etti; ancak, grubun üst düzey komuta altyapısının “zarar görmediğini” ve “İsrail’e karşı operasyonlara devam etme kararlılığının daha da arttığını” iddia etti.

Nasrallah konuşurken, İsrail savaş uçakları Beyrut’un üzerinden alçak uçuş yaparak flare bırakıp gürültülü ses patlamaları yarattı; bu, Hezbollah liderinin konuşmasını bozma girişimi olarak görünüyordu.

15:26 GMT
Sosyal medyada paylaşılan görüntülere göre, en az bir saldırı, İsrail-Lübnan sınırının yaklaşık 20 km kuzeyindeki Deir Qanoun al-Nahr’daki bir yerleşim alanını hedef aldı.

Hava saldırılarını duyuran bir açıklamada, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hezbollah’ın “güney Lübnan’ı bir savaş alanına dönüştürdüğünü” ve silahları sivil evlerde gizlediğini iddia etti.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.