Dolar 34,1623
Euro 38,1653
Altın 2.914,46
BİST 9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
26°C
Parçalı Bulutlu
Paz 26°C
Pts 23°C
Sal 22°C
Çar 24°C

Hizbullah, İsrail ile ‘Hesaplaşma Savaşı’nı Duyurdu

Hizbullah, İsrail ile ‘Hesaplaşma Savaşı’nı Duyurdu
24 Eylül 2024 12:23

Beyrut’taki hava saldırısında örgütün üst düzey komutanının öldürülmesinin ardından Hizbullah’ın roket saldırıları yoğunlaştı. Şii grup, güney Lübnan’da düzenlenen ve 250’den fazla kişinin ölümüne neden olan İsrail hava saldırılarına misilleme olarak kuzey İsrail’e düzinelerce füze fırlattı.

İsrail ile Hizbullah arasındaki aylardır süren gerginlik, geçen hafta binlerce çağrı cihazı ve Hizbullah tarafından kullanılan diğer iletişim araçlarının aynı anda patlamasıyla tırmandı. Bu patlamalar 37 kişinin ölümüne ve aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 3.000 kişinin yaralanmasına yol açtı. İsrail jetleri ardından Beyrut’u bombalayarak Hizbullah’ın üst düzey komutanı İbrahim Akil’i öldürdü.

Hizbullah’ın lider yardımcısı Naim Kasım, Akil’in Pazar günü düzenlenen cenazesinde, “Acı çektiğimizi kabul ediyoruz. Biz de insanız. Ama biz acı çekerken, siz de acı çekeceksiniz,” diyerek İsrail ile “açık uçlu bir hesaplaşma savaşı” ilan etti.

Aynı gün Hizbullah, kuzeydeki Hayfa şehrini hedef alarak İsrail’e yaklaşık 100 roket fırlattı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise Pazartesi günü güney Lübnan’da bir dizi hava saldırısıyla karşılık verdi. Lübnan Sağlık Bakanı Firass Abiad’a göre IDF saldırılarında 21 çocuk ve 39 kadın da dahil olmak üzere en az 274 kişi hayatını kaybetti.

Hizbullah, ardından İsrail’deki birkaç askeri üsse 35 roket fırlattı. IDF, füzelerin Carmel Dağı ve Celile’yi hedef aldığını belirtti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Pazar günü Tel Aviv’deki ordu karargahında düzenlediği basın toplantısında, Hizbullah’a karşı başlatılan bombalama kampanyasını duyurdu ve “Kuzeyde güvenlik dengesi ve güç dengesini değiştireceğimizi vaat ettim – tam olarak bunu yapıyoruz,” dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarını “çılgınca” olarak nitelendirdi ve “tehlikeli sonuçlar” konusunda uyardı.

BM İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Ravina Shamdasani, Pazar günü AFP’ye yaptığı açıklamada, “Bu durmalı,” dedi. “İletişim cihazlarına yapılan saldırılar, ardından roket saldırıları ve iki tarafın karşılıklı füze ateşi açması, gerçek bir tırmanışa işaret ediyor.”

Shamdasani ayrıca Gazze çatışmasının “bölgesel yayılma” uyarılarının, İsrail ve Hizbullah’ın hem eylemleri hem de söylemleriyle gerçeğe dönüştüğünü ifade etti.

Hizbullah ve İsrail, geçen Ekim ayından bu yana füze ve hava saldırılarıyla karşılık veriyor ve bu da sınırdaki on binlerce kişinin tahliyesine neden oldu. Düşük yoğunluklu bu çatışma, Netanyahu’nun, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’de yaklaşık 1.200 kişinin ölümünden sorumlu tutulan saldırılarının ardından Gazze’de Hamas’ı “ortadan kaldırma” çabalarını zorlaştırdı. O tarihten bu yana İsrail’in askeri operasyonlarında Gazze’de 41.000’den fazla Filistinli öldürüldü.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.