Dolar 34,2398
Euro 37,6309
Altın 2.920,13
BİST 9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
26°C
Hafif Yağmurlu
Pts 22°C
Sal 26°C
Çar 25°C
Per 25°C

İran: İsrail’e Hypersonic Füze Saldırısı

İran: İsrail’e Hypersonic Füze Saldırısı
2 Ekim 2024 11:56

İran Devrim Muhafızları, Salı günü İsrail’e düzenlenen saldırılarda ilk kez Fattah-2 hiper-ses füzelerinin kullanıldığını duyurdu. İran, İsrail hava savunmalarını aşmak için bu ileri teknoloji füzeleri kullandığını bildirdi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC), saldırıların Hamas ve Hizbullah liderlerinin yanı sıra Lübnan’da bir İranlı generalin öldürülmesine karşılık olarak gerçekleştirildiğini açıkladı. İran medyasına göre, Fattah-2 hiper-ses füzeleri kullanılarak Tel Aviv yakınlarındaki Tel Nof hava üssü ve Gazze yakınlarındaki Netsarim bölgesindeki İsrail tankları hedef alındı.

IRGC, “Dürüst Söz 2 Operasyonu” adı verilen saldırıda, füzelerin %80-90’ının hedeflerine isabet ettiğini iddia etti. Ayrıca Nevatim hava üssündeki İsrail F-35 savaş uçaklarının da yok edildiği öne sürüldü. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise 180 füzenin fırlatıldığını ve çoğunun hava savunma sistemleri tarafından durdurulduğunu, ancak “birkaç isabet” kaydedildiğini doğruladı.

İsrail ordusu, Batı Şeria’daki Eriha yakınlarında bir Filistinlinin, düşen bir füze parçasıyla hayatını kaybettiğini bildirdi. Saldırının, Nisan ayında gerçekleşen ve İran’ın İsrail’e balistik füze ve insansız hava aracı saldırısı düzenlediği ilk büyük çaplı saldırıdan daha büyük olduğu kaydedildi.

Hiper-ses füzeleri, ses hızının beş ila yirmi beş katı hızda seyahat edebiliyor. İran, bu tür füzeleri ilk kez geçen Haziran ayında tanıtmış, Fattah-2 versiyonunu ise Kasım ayında kamuoyuna sunmuştu. Bu füzeler daha önce savaşta kullanılmamıştı.

Tahran, saldırının Temmuz ayında Tahran’da öldürülen Hamas lideri İsmail Heniyye’nin suikastine ve geçen hafta Lübnan’da öldürülen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ile IRGC Tümgeneral Abbas Nilforoshan’ın ölümüne yanıt olduğunu belirtti. İsrail ise misilleme yapacağını duyururken, İran daha fazla saldırının güçle karşılık bulacağı uyarısında bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.