Dolar 33,9924
Euro 37,8627
Altın 2.822,34
BİST 9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Az Bulutlu
Samsun
26°C
Az Bulutlu
Sal 26°C
Çar 24°C
Per 25°C
Cum 25°C

AB, Durov’un Gözaltına Alınmasından Uzaklaştı

AB, Durov’un Gözaltına Alınmasından Uzaklaştı
27 Ağustos 2024 10:46

Avrupa Komisyonu (AK), Telegram’ın kurucusu Pavel Durov’un Fransa’daki gözaltına alınmasıyla ilgili yorum yapmayı reddetti ve olayı “bireysel bir durum” olarak nitelendirerek Paris’ten açıklama talep edilmesini önerdi. Rus teknoloji girişimcisi, Fransa’nın Paris-Le Bourget havaalanında, Azerbaycan’dan özel jetle geldikten hemen sonra gözaltına alındı. Fransız medyasına göre, Paris’teki savcılar, 39 yaşındaki Durov’u uyuşturucu ticareti, pedofili suçları, dolandırıcılık ve Telegram üzerindeki suç faaliyetlerini ele almamakla suçlamayı planlıyor. Fransız yetkililer, resmi bir açıklamanın Pazartesi yapılacağını belirtti.

Avrupa Komisyonu, bireysel davalar veya devam eden soruşturmalar hakkında yorum yapmadığını, bu tür durumların ilgili üye devletin sorumluluğunda olduğunu bildirdi. Ayrıca, AK sözcüsü Euronews’e yaptığı açıklamada, Durov’un gözaltına alınmasının, bu yıl yürürlüğe giren Dijital Hizmetler Yasası (DSA) ile ilgili olmadığını belirtti. DSA, “Çok Büyük Çevrimiçi Platformlar”ın (ayda 45 milyondan fazla kullanıcıya sahip olanlar) veri koruma ve reklam kurallarına uymasını gerektiriyor.

Sözcü, “Ceza kovuşturması, DSA ihlallerinin olası yaptırımları arasında değildir” dedi ve “DSA, neyin yasa dışı olduğunu tanımlamaz ve herhangi bir suç tanımlamaz; bu nedenle, gözaltılar için başvurulamaz. Ancak, suçları tanımlayan ulusal [veya uluslararası] yasalar başvurulabilir” diye ekledi.

Dubai merkezli Telegram, AB’de 41 milyon aylık kullanıcıya sahip olduğunu iddia ediyor. Ancak, Mayıs ayında AB Komiseri Vera Jourova, Telegram’ın “özel bir durum” olduğunu belirterek, platformun incelemeye alınacağını ve listeye dahil edilebileceğini söyledi. Jourova, Telegram’ın Rus “bilgi kirliliğini” yaymaya yardımcı olduğunu ve platformun “doğudaki üye devletlerde, Rusça konuşan azınlığın bulunduğu yerlerde” özellikle aktif olduğunu ifade etti.

Durov, Telegram’ın kullanıcılarının gizlilik ve ifade özgürlüğü haklarına saygı gösterdiğini savunuyor. Bu yılın başlarında Amerikan gazeteci Tucker Carlson ile yaptığı röportajda, Washington’un kullanıcı verilerini ABD yetkilileriyle paylaşma taleplerini veya platforma gözetim “arka kapıları” kurma taleplerini reddettiğini söyledi.

Durov’un gözaltına alınması, ABD’li teknoloji mogulu Elon Musk tarafından kınandı ve Avrupa’da ifade özgürlüğünün saldırı altında olduğunu belirtti. Video paylaşım platformu Rumble’ın CEO’su Chris Pavlovski, Durov’un gözaltına alınmasının Avrupa’nın sınırları aştığını belirterek, bu haberin yayılmasının ardından Avrupa’yı terk ettiğini açıkladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.