Dolar 32,5187
Euro 34,9082
Altın 2.431,46
BİST 9.813,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 22°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
22°C
Hafif Yağmurlu
Cum 18°C
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 17°C

AB Gaz Devi 40 Milyar € Zarar Bildirdi

AB Gaz Devi 40 Milyar € Zarar Bildirdi
4 Kasım 2022 15:02
131

Alman enerji ithalatçısı Uniper, Rus arzının kesilmesi nedeniyle zorlanıyor.

Almanya’nın en büyük gaz ithalatçısı Uniper Perşembe günü , başlıca neden olarak Rusya’dan gelen arzın azalmasını göstererek Eylül ayına kadar 40 milyar € (39 milyar $) net zarar bildirdi.

“Azalan Rus gaz teslimatları, 2022’nin ilk dokuz ayında Uniper’in sonuçları üzerinde önemli bir olumsuz etkiye sahip… Yaklaşık 40 milyar Euro’luk IFRS net zararı, yenileme hacimleri için yaklaşık 10 milyar Euro’luk gerçekleşen maliyetleri ve yaklaşık olarak 31 milyar Euro’luk beklenen maliyeti içeriyor. 30 Eylül 2022 itibariyle Rus doğalgaz kesintilerine ilişkin türevler ve karşılık birikimleri üzerindeki değerleme etkilerinden gelecek zararlar” dedi.

Şirket, Rusya’nın verdiği gaz arzının üçüncü çeyrekte tamamen durduğunu ve onu spot piyasadan önemli ölçüde daha yüksek fiyatlarla satın almaya zorladığını kaydetti.

Şirketin CFO’su Tiina Tuomela, “Uniper bir süredir önemli ölçüde daha yüksek fiyatlara gaz tedarik ediyor ve bilindiği gibi, yeni gaz tedariğinin ikame maliyetleri tüketicilere yansıtılmadığı için önemli kayıplar kaydetti” dedi.

Uniper, Rusya’dan gelen azalan enerji arzından en çok etkilenen AB enerji şirketlerinden birisi. Alman hükümetinden yıl sonuna kadar 30 milyar Euro’luk bir yardım paketi alacak ve bu da enerji devinin kamulaştırılmasıyla sonuçlanacak. Berlin, şirketin ayakta kalamaması durumunda ülkenin enerji sektörü üzerinde domino etkisi yaratabileceğinden korkuyor.

Reuters’e göre, Uniper’in bildirdiği net zarar, Almanya’nın kurumsal tarihindeki en büyük zararlardan biri.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.