Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
18°C
Hafif Yağmurlu
Pts 17°C
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 18°C

AB Mısır İçin 8 Milyar Dolarlık Yardım Paketi Açıkladı

AB Mısır İçin 8 Milyar Dolarlık Yardım Paketi Açıkladı
18 Mart 2024 20:00
842

İnsan hakları örgütleri anlaşmayı göç de dahil olmak üzere altı alanda eleştirdi…

Avrupa Birliği (AB), Kuzey Afrika ülkesinin ekonomisini istikrara kavuşturmak ve Avrupa’ya göçmen akışını azaltmak amacıyla Mısır için 7.4 milyar Avro (8 milyar $) değerinde bir yardım paketi açıkladı.

Anlaşma Pazar günü Kahire’de Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi ile Belçika, İtalya, Avusturya, Kıbrıs ve Yunanistan liderlerinin katıldığı bir törenle imzalandı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen planı, bloğun Mısır ile siyaset, güvenlik, enerji ve ticaret dahil altı alanda çalışmasına olanak tanıyacak “stratejik ve kapsamlı bir ortaklık” olarak tanımladı.

AB-Mısır Ortak Deklarasyonu, rekor seviyelere yaklaşan enflasyon ve diğer ekonomik baskılarla boğuşan Arap Ligi’nin en kalabalık ülkesi için önümüzdeki üç yıl boyunca hibe ve kredileri içeriyor.

Bir AB belgesine göre, imtiyazlı krediler için 5 milyar Avro ve yatırımlar için 1.8 milyar Avro ayrılırken, 200 milyon Avro’su göç yönetimi için olmak üzere 600 milyon Avro da hibe olarak sağlanacak.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, anlaşmanın bölgesel zorlukları ele almak ve yasadışı göç akışıyla mücadele etmek için “entegre bir ortaklığa doğru önemli adımlar” olduğunu söyledi.

Anlaşma, İsrail’in Gazze’nin en güneyindeki Refah kentine düzenlemesi beklenen kara harekâtının binlerce insanı Mısır’ın Sina Yarımadası’na geçmeye zorlayacağı yönündeki yaygın endişelerin ortasında geldi.

Mısır kıyıları, Akdeniz’den AB’ye geçmeye çalışan göçmenler için önemli bir geçiş noktası olmasa da, hükümetlerin akınları durdurmak için mücadele ettiği, bölgeden gelen göç baskısı altında. Yakın tarihli bir BM raporuna göre Mısırlı yetkililere göre ülke, 62 ülkeden 480,000’i kayıtlı olmak üzere 9 milyon göçmene ev sahipliği yapıyor ve bunların çoğu Sudan’daki silahlı çatışmalardan kaçan siviller.

Yunanistan’ın Girit ve Gavdos adalarına son aylarda büyük çoğunluğu Mısır, Bangladeş ve Pakistan’dan olmak üzere gelen göçmen sayısında önemli bir artış görülmüştür.

Reuters’in Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis’ten aktardığına göre Mitsotakis, “Yeni göç yollarının açılmasını engellemeliyiz ve bunu sağlamak için Mısır’la çok yakın çalışacağız” dedi.

Ancak uluslararası örgütler anlaşmayı eleştirdi; İnsan Hakları İzleme Örgütü anlaşmayı “kusurlu” olarak nitelendirdi ve “AB’nin göç kontrolü için nakit para yaklaşımının” AB’yi istismarın suç ortağı haline getirdiğini iddia etti.

Bu arada geçtiğimiz Aralık ayında üçüncü kez cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan El Sisi, anlaşmayı Mısır-AB ortaklığında bir “paradigma değişimi” olarak nitelendirdi. Mısır lideri, ekonomik zorlukların üstesinden gelmek amacıyla Rusya da dâhil olmak üzere daha fazla yatırım arayışında. Ocak ayında Kahire, BAE, Suudi Arabistan, Etiyopya ve İran ile birlikte BRICS grubuna katıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.