Dolar 34,0830
Euro 38,0625
Altın 2.836,55
BİST 9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 23°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
23°C
Hafif Yağmurlu
Per 24°C
Cum 25°C
Cts 24°C
Paz 24°C

AB Ülkesi İlk Ölümcül Virüs Vakasını Bildirdi: İsveç’te Mpox

AB Ülkesi İlk Ölümcül Virüs Vakasını Bildirdi: İsveç’te Mpox
16 Ağustos 2024 11:19

Afrika’da enfekte olan bir Mpox (maymun çiçeği) hastası, tedavi için İsveç’e başvurdu. İsveç’in başkenti Stockholm’deki sağlık yetkilileri, Clade 1 monkeypox (maymun çiçeği) virüsünün Afrika dışında kaydedilen ilk vakasının ülkede görüldüğünü duyurdu. Yetkililer, genel halk için herhangi bir risk olmadığını vurguladı.

Bu açıklama, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) virüsün yeniden ortaya çıkışı üzerine uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu ilan etmesinden sadece bir gün sonra geldi.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu’nun geçici başkanı Olivia Wigzell, “Etkilenen kişi, Afrika’da büyük bir Mpox Clade 1 salgınının yaşandığı bir bölgede bulunduğu sırada enfekte olmuştur,” dedi.

“Mpox,” Kasım 2022’de DSÖ tarafından maymunlar ve Afrika ile ilgili olası bir damgalamayı önlemek amacıyla virüs için belirlenen yeni isimdir. DSÖ’nün başlangıçta endişe duyduğu virüs türü artık Clade 2 olarak biliniyor. İsveç’teki vaka ise, geçtiğimiz Eylül ayında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Rwanda sınırına 275 km uzaklıktaki Kamituga kasabasında, cinsel işçiler arasında ortaya çıkan Clade 1b ile ilgili.

Virüsün iki formu da aynı hastalığa neden olmakla birlikte, İsveçli yetkililere göre Clade 1, daha şiddetli bir hastalık seyri ve daha yüksek ölüm riski ile ilişkilendiriliyor. Clade 2 genellikle cinsel temas yoluyla bulaşırken, Clade 1 daha çok hane içindeki yakın temaslarla ve sıklıkla çocuklara bulaşıyor.

Mpox, esas olarak enfekte bir kişiyle, kontamine eşyalarla veya enfekte hayvanlarla deri ve mukoza teması yoluyla bulaşıyor. Semptomlar arasında akut döküntü, sırt ağrısı, şişmiş lenf düğümleri, kas ve vücut ağrıları, yüksek ateş ve baş ağrısı bulunuyor.

Bu hafta başında, Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), monkeypox’un yayılmasını kontrol altına almak için DSÖ’den yardım talep etti. Afrika CDC’ye göre, kıta 10 milyondan fazla Mpox aşısına ihtiyaç duyuyor ancak şu anda yalnızca yaklaşık 200.000 doz mevcut. Virüse karşı geliştirilen iki dozluk aşı, Batı ülkelerinde yaygın olarak bulunuyor.

Maymun çiçeği virüsü ilk olarak 1950’lerin sonlarında makak maymunlarında tespit edildi. DSÖ, ilk insan vakasını 1970 yılında Zaire’de (şimdi Demokratik Kongo Cumhuriyeti olarak biliniyor) kaydetti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.