Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 20°C
Sal 25°C
Çar 22°C

ABD, 2022’de NATO Üyelerine Silah Satışını Neredeyse İki Katına Çıkardı

ABD, 2022’de NATO Üyelerine Silah Satışını Neredeyse İki Katına Çıkardı
31 Aralık 2022 21:38
122

Washington, en büyük alıcılar olan Polonya ve Baltık ülkeleri ile 28 milyar dolarlık silah anlaşmasını onayladı

Foreign Policy dergisinin Perşembe günü bildirdiğine göre, NATO ülkelerine Amerikan silah satışları 2022’de sayı ve değer olarak neredeyse ikiye katlandı. Ukrayna’daki çatışma Avrupa askeri stoklarını tüketirken, ABD’nin önde gelen silah tüccarlarının hepsi hisse fiyatlarının fırladığını gördü.

Dergi, Pentagon rakamlarının bir analizine atıfta bulunarak, ABD hükümetinin 2021’de NATO üyelerine toplamı yaklaşık 15,5 milyar dolar olan 14 büyük silah satışını onayladı . 2022’nin sonunda, kabaca 28 milyar dolar değerinde 24 satışı onayladı.

Bu anlaşmaların bazıları yıllar öncesinden müzakere edilmiş olsa da, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonu NATO’nun Avrupalı ​​üyelerini askeri harcamalarını artırma ve Ukrayna ordusuna bağışlanan araçları, silahları ve mühimmatı ikmal etmeye zorladı.

Letonya, Litvanya ve Estonya, ABD’nin Ukrayna’ya düzinelerce verdiği sistemlerin aynısı olan HIMARS Çoklu Fırlatmalı Roket Sistemleri (MLRS) sipariş ettiler. Bu ayın başlarında, ABD Dışişleri Bakanlığı, Varşova’nın Sovyet döneminden kalma T-72 ve yerli üretim PT-91 tanklarını Kiev kuvvetlerine göndermesinin ardından, Polonya’ya 116 adet M1A1 Abrams tankının satışına izin verdi.

Basında çıkan haberlere ve üst düzey yetkililerin kabullerine göre, Ukrayna’yı silahlandırma telaşının ortasında, Avrupa ve Amerika’nın silah stokları azalıyor . Müttefiklerine satılan silahlara ek olarak ABD, Şubat ayından bu yana Kiev’e 110 milyar dolardan fazla askeri ve ekonomik yardımda bulundu ve 21 Aralık itibarıyla Ukrayna’ya yaklaşık 21 milyar dolar değerinde silah nakledildi.

ABD stokları üzerindeki benzeri görülmemiş baskı – örneğin Washington, Kiev’e Eylül ayına kadar on yıllık Javelin füzeleri vermişti – silah endüstrisi için rekor karlar sağladı.

ABD’nin en büyük dört savunma müteahhiti, yılı stoklarıyla tüm zamanların en yüksek seviyelerinde veya buna yakın seviyelerde kapatıyor. Lockheed Martin’in hisse fiyatı şu anda geçen yılın bu zamanına göre %37 arttı. Coronavirüs salgını dünya çapında uçuşları durdurduğundan beri darbe alan Boeing’in hisseleri, Ukrayna’daki çatışmalarla canlandı ve şimdi aşağı yukarı bir yıl önceki seviyesinde.

Raytheon hisse fiyatı bu yıl %17 artarken, General Dynamics %18 değer kazandı.

Bu şirketlerin başarısı, Ukrayna’daki silah talebiyle o kadar iç içe geçmiş ki, Northrop Grumman, Raytheon, Pratt & Whitney ve Lockheed Martin , bu ayın başlarında Washington DC’deki Ukrayna büyükelçiliğinde bir resepsiyona sponsor oldular ve silahlarını abartılı bir şekilde süslediklerinde tartışmalara neden oldular. davetiyelerde logolar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.