Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 20°C
Sal 22°C
Çar 23°C

ABD Akkor Ampulleri Yasakladı

ABD Akkor Ampulleri Yasakladı
2 Ağustos 2023 18:56
1.733

Enerji verimsiz ampullerin satın alınması veya üretilmesi, Salı günü yürürlüğe giren mevzuat uyarınca yasa dışıdır…

Akkor ampullerin satın alınması ve üretilmesi, Biden yönetiminin para ve çevreyi korumayı amaçladığını söylediği tartışmalı mevzuat uyarınca Salı günü itibariyle ABD’de yasaklandı.

Yeni kural, lambalara ve tavan armatürlerine vidalanmış ampuller anlamına gelen “genel servis lambaları” için minimum verimlilik seviyesini yükseltiyor ve watt güç başına 45 lümenin altında ışık üretenleri yasaklıyor. Üretici Philips’e göre, geleneksel akkor ampuller watt başına sadece 15 lümen üretiyor.

Önlemin savunucuları, LED ampullerin kullanımını zorunlu kılmadığını ve akkor üreticilerin ürünlerinin verimliliğini artırmaları için yer bıraktığını savunurken, eleştirmenler bunu gerçekçi olmayan olarak adlandırıyor. Konut ampul kullanımı, trafik sinyalleri, projektörler, vitrin lambaları, cihaz ışıkları ve diğer özel amaçlarda kullanılan akkor ışıkların üretimini veya satışını etkilemediği için kuralın ana hedefi gibi görünmektedir.

Yeni standartlar 2007 yılında formüle edildi ve başlangıçta başkan Donald Trump tarafından kenara itilmeden önce 2020 için planlandı. Geçtiğimiz Nisan ayında Enerji Bakanlığı tarafından sonuçlandırıldı. Ampullere sahip olmak hala yasal olsa da, bunları yapmaya veya satmaya devam edenler ampul başına 542 dolara kadar para cezasına çarptırılabilir.

LED ampuller, akkor çeşidinin 25 ila 50 katı kadar dayanır ve enerji departmanına göre% 75 daha az elektrik kullanır. Doğal Kaynaklar Savunma Konseyi, akkor ampullerin enerjisinin altıda birini kullandıklarını ve en az 10 kat daha uzun süre dayandıklarını iddia ederek daha az hevesli.

LED’in verimliliği nedeniyle, Enerji Bakanlığı, geçişin ailelere yılda 100 dolar tasarruf sağlayacağını iddia ediyor, ancak ampullerin kendileri daha az verimli kuzenlerinden ortalama 3 ila 4 dolar daha pahalı. Ajansa göre, ülke çapında bu, yılda 3 milyar dolarlık tasarruf anlamına geliyor ve önümüzdeki 30 yıl içinde karbon emisyonlarını 222 milyon metrik ton azaltacak.

Biden yönetimini eleştirenler, onu kişisel tercihlere karşı bir savaş yürütmekle suçladılar, ampul yasağını ve gaz sobaları için önerilen yasağı tüketici özgürlüğü üzerindeki anayasaya aykırı kısıtlamalar olarak vurguladılar.

Enerji departmanı son aylarda sadece sobalar için değil, çamaşır makineleri, buzdolapları, bulaşık makineleri, su ısıtıcıları ve klimalar için yeni standartlar getirmekle kalmadı ve fırınlar, havuz ekipmanları, tavan vantilatörleri, akü şarj cihazları ve nem gidericiler için daha fazla kural planlandığı bildirildi.

Aralık ayında departman, minimum ampul verimliliğini watt başına 120 lümene daha da artırmayı ve çöp yığınına kompakt floresan ampuller göndermeyi planladığını açıkladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.