Dolar 32,3341
Euro 35,1806
Altın 2.244,90
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 12°C
Az Bulutlu
Samsun
12°C
Az Bulutlu
Çar 8°C
Per 12°C
Cum 11°C
Cts 13°C

ABD, Çin’in Casus Balonunu Düşürdü

ABD, Çin’in Casus Balonunu Düşürdü
5 Şubat 2023 17:41
171

Bir savaş uçağı, okyanusun üzerindeyken iddia edilen gözetleme cihazını imha etti.

ABD, Güney Carolina kıyılarında “Çin gözetleme balonu” dediği şeyi düşürdü . Nesne birkaç gün boyunca engellenmeden ülkeyi kat ettikten sonra, Başkan Joe Biden Cumartesi günü erken saatlerde “onunla ilgileneceğini” söyledi.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, savaş uçaklarının Güney Karolina’daki Myrtle Beach üzerinde balonun etrafında döndüğü görülüyor. Atlantik Okyanusu’nu geçtikten sonra, balon suya düşmesine neden olan bir füze saldırısıyla vuruldu.

Savunma Bakanı Lloyd Austin, kısa bir süre sonra nesnenin düşürüldüğünü doğruladı ve ordunun, yerdeki sivillere yönelik tehdidi en aza indirmek için uçağın açık denizin üzerine çıkmasını beklediğini söyledi.

Operasyondan önce, Federal Havacılık İdaresi, askeri müdahale beklentisiyle Kuzey ve Güney Carolina’nın bazı bölgelerindeki hava sahasını kapattı.

Gizemli araç, Atlantik’e giderken Orta Batı’yı geçmeden önce ilk olarak Çarşamba günü batıdaki Montana eyaleti üzerinde görüldü. Pentagon yetkililerinin Biden’a balonu düşürmemesini tavsiye ederek balonu yaklaşık üç gün serbest bırakmasını tavsiye ettiği bildirildi.

Medyanın balona artan ilgisinin ortasında, Biden Cumartesi sabahı gazetecilere “biz halledeceğiz” dedi ve daha sonra Çarşamba gününden beri balonu düşürmeyi savunduğunu, ancak Pentagon tarafından aksi yönde teşvik edildiğini söyledi.

Beyaz Saray Basın Sekreteri Karine Jean-Pierre gazetecilere verdiği demeçte, Biden’a balon hakkında ilk olarak Salı günü brifing verildiğini söyledi. Ancak, başkanın varlığını kabul etmek için bir gün sonra halk tarafından fark edilene kadar neden beklediğini açıklamadı.

Pekin casusluk suçlamalarını reddetti ve Çin Dışişleri Bakanlığı balonu “amaçlanan rotasından sapan ” ” esas olarak meteorolojik amaçlar olmak üzere araştırma için kullanılan sivil bir zeplin” olarak tanımladı. Austin, “Amerika Birleşik Devletleri kıtasındaki stratejik bölgeleri” gözetlemek için kullanıldığını söyledi .

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Dışişleri Bakanlığı’nın olayı “ABD egemenliğinin açık bir ihlali” olarak nitelendirmesiyle, olaya tepki olarak Pekin’e planlı bir geziyi erteledi . Çin, ilk etapta böyle bir ziyaret üzerinde anlaşmaya varılmadığını söyleyerek karşı çıktı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.