Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 20°C
Sal 21°C
Çar 22°C

ABD Dışişleri Bakanlığı Yüklenicisi Casuslukla Suçlanıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Yüklenicisi Casuslukla Suçlanıyor
22 Eylül 2023 22:56
905

Şüpheli suçlu bulunursa ölüm cezasına çarptırılabilir…
ABD Adalet Bakanlığı, eski bir devlet müteahhidini, “çok gizli” materyalleri çaldığı ve denizaşırı istihbarat ajanlarına aktardığı iddiasıyla, belirtilmemiş bir yabancı devlet adına casusluk yapmakla suçladı.

Adalet Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, Etiyopya doğumlu ABD vatandaşı 50 yaşındaki Abraham Teklu Lemma’yı “yabancı bir hükümete yardım etmek için ulusal savunma bilgileri sağlama komplosunda” rol aldığı iddiasıyla iki casusluk suçlamasıyla suçladı.

“Lemma istihbarat raporlarından gizli bilgileri kopyaladı ve sınıflandırma işaretlerini kaldırdı. Lemma daha sonra SECRET ve TOP SECRET olarak sınıflandırılan bilgileri Dışişleri Bakanlığı’nın güvenli tesislerinden çıkardı” denildi. Verileri yabancı bir hükümetin çalışanına göndermek için “şifreli bir uygulama” kullandığını da eklediler.
Mahkeme belgelerine göre Lemma, birden fazla ABD federal kurumu için özel yüklenici olarak çalıştı ve iddia edilen suçlar işlendiğinde Dışişleri Bakanlığı İstihbarat ve Araştırma Bürosu’nda BT yöneticisiydi. “Çok gizli” klerans sahibi olarak, işi belirli durumlarda gizli malzemelere erişmesine izin veriyordu, ancak bunu yapmadan önce resmi onay alması gerekiyordu.

Hükümet, şüphelinin ayrıca Adalet Bakanlığı için “sözleşme yönetimi analisti” olarak ikinci bir işte çalıştığını ve bunun da kendisine bazı gizli dosyalara erişim sağladığını söyledi.

Lemma uzun bir FBI soruşturmasının ardından Ağustos ayı sonunda tutuklandı ve federal gözaltında tutulmaya devam ediyor. Washington Post’a göre, büro, bu yılın başlarında Massachusetts Ulusal Muhafızı Jack Teixeira tarafından yapılan büyük bir sızıntının ardından yapılan güvenlik incelemelerinin ardından iddia edilen casusluk planından haberdar edildi. Bu olay ABD tarihindeki en büyük istihbarat ihlallerinden biri olarak kayıtlara geçmiş ve yetkilileri devasa bir gizli belge hazinesinin internete nasıl düştüğünü belirlemeye zorlamıştı.

Lemma, suçlu bulunması halinde ölüm cezasına çarptırılabileceği iki casusluk suçlamasının yanı sıra, en fazla 10 yıl hapis cezası gerektiren bir suç olan “ulusal savunma bilgilerini kasıtlı olarak saklamak” ile de ayrıca suçlanıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.