Dolar 32,5309
Euro 34,9239
Altın 2.438,07
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 17°C
Sal 18°C

ABD Dünya İçin Doğrudan Tehdit

ABD Dünya İçin Doğrudan Tehdit
25 Aralık 2022 13:49
129

Pekin, Washington’ın “hegemonyasını” korumak için bahaneler uydurduğunu söyledi

Çin Savunma Bakanlığı Cumartesi günü Başkan Joe Biden’ın 2023 ABD Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasasını imzalamasının ardından yaptığı açıklamada, Washington’un küresel hakimiyetini sürdürmek amacıyla askeri harcamalarını artırmak için bir bahane olarak kasıtlı şekilde Çin tehdidini abarttığını söyledi.

Bakanlığın sözcüsü Albay Tan Kefei, “Gerçekler, ABD’nin uluslararası düzene yönelik doğrudan tehdit ve bölgesel türbülansın suçlusu olduğunu defalarca kanıtladı” dedi.

Açıklamada, ABD’nin kendi çıkarları doğrultusunda birçok kez ya diğer ülkelere karşı savaşlar başlattığı ya da çatışmalar çıkararak büyük kayıplara ve masum sivillerin yerinden edilmesine neden olduğu iddia edildi.

Tayvan için 10 milyar dolarlık güvenlik yardımına ve hızlı takip edilen silah tedariğine izin veren 2023 mali yılı için 858 milyar dolarlık ABD askeri bütçesi, Tayvan Boğazlarında barışı ve istikrarı ciddi şekilde tehlikeye atan ve Çin-ABD askeri çatışması riski taşımaktadır.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu ayrıca, ülkenin ulusal yeniden birleşmesini ve toprak bütünlüğünü kararlılıkla koruma sözü verdi ve Washington’ın Çin’in temel çıkarlarına ve başlıca endişelerine saygı duymaktan başka seçeneği olmadığı konusunda uyarıda bulundu.

Tayvan adası 1949’dan beri kendi kendini yönetiyor, ancak Çin’in onu kendi topraklarının bir parçası olarak görmesi nedeniyle hiçbir zaman resmi olarak Pekin’den bağımsızlığını ilan etmedi. ABD Meclis Başkanı Nancy Pelosi’nin Ağustos ayında Tayvan’a yaptığı ziyaretten bu yana Pekin ile Taipei arasındaki gerilim yüksek.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’e bu hafta başlarında yaptığı bir telefon görüşmesinde, Washington’ın Pekin’e karşı oynadığı eski tek taraflı zorbalık numarasından vazgeçmesi gerektiğini söyledi. “Geçmişte Çin ile çalışmadı, gelecekte de çalışmayacak.” dedi…

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.