Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 20°C
Sal 21°C
Çar 22°C

ABD Gazze’de Savaşa Giriyor – Hamas

ABD Gazze’de Savaşa Giriyor – Hamas
28 Ekim 2023 21:31
1.621

İsrail, Filistin yerleşim bölgesine kara saldırısı düzenlemeye hazırlanırken Washington Orta Doğu’nun dört bir yanına kuvvet konuşlandırdı…

Hamas’ın üst düzey bir üyesi, Filistinli militan grubun Amerika’nın Gazze’deki son şiddet olaylarına verdiği tepki karşısında şaşırdığını söyledi ve ABD’nin bölgeye binlerce asker ve bir çift uçak gemisi gönderdikten sonra savaşa girebileceğini öne sürdü.

Hamas’ın Lübnan’da bulunan siyasi liderlerinden Ali Barakeh, Financial Times’a Cuma günü verdiği mülakatta grubun ABD’den “bu kadar büyük bir tepki beklemediğini” söyledi.

“İsrail’in tepkisi mi? Evet, bunu bekliyorduk” dedi. “Ama şu anda gördüğümüz şey ABD’nin savaşa girmesi ve bunu hesaba katmamıştık.”

Washington, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği ölümcül saldırıdan bu yana Orta Doğu’da büyük güç gösterilerinde bulundu ve Akdeniz’e iki uçak gemisi saldırı grubunun yanı sıra 2,000 denizci ve deniz piyadesi taşıyan bir amfibi saldırı gemisi gönderdi. ABD’li yetkililer bu hamlelerin dış aktörleri Gazze savaşında yer almaktan caydırmayı amaçladığını söyledi.

Perşembe günü Pentagon, Suriye’nin doğusunda İran Devrim Muhafızları ve “bağlantılı” gruplar tarafından kullanıldığı iddia edilen iki tesise hava saldırısı düzenlediğini açıkladı ve operasyonun ABD birliklerine yönelik bir dizi roket saldırısının ardından “meşru müdafaa” amacıyla yapıldığını iddia etti. Görev, ABD’nin bölgedeki askeri hareketliliğinin arttığının altını çizerken, yetkililer bunun Hamas’la olan çatışmalardan “ayrı ve farklı” olduğunu vurguladı.

İsrailli yetkililere göre İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hamas’ın bu ayın başlarında düzenlediği ve yaklaşık 1,400 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya karşılık olarak Gazze’yi hava saldırılarıyla vurdu. IDF’nin haftalar süren bombardımanlarında 7,000’den fazla Filistinlinin öldüğü bildirilirken, İsrail şimdi Hamas’ı ortadan kaldırmayı amaçlayan önemli bir kara operasyonuna hazırlanıyor.

Barakeh, militan grubun saflarında en az 40,000 savaşçı olduğunu ve çoğunun Gazze’nin altında inşa edilen geniş tünel ağlarında bulunduğunu söyledi. “Bir kara saldırısı için hazırlıklıydık” diyen Barakeh, yeraltı kompleksinin aylarca yetecek malzemeyle dolu olduğunu açıkladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.