Dolar 32,4919
Euro 34,5772
Altın 2.501,96
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 31°C
Az Bulutlu
Samsun
31°C
Az Bulutlu
Çar 31°C
Per 19°C
Cum 21°C
Cts 19°C

ABD Hava Kuvvetleri, Düşürülen İnsansız Hava Aracının Durumunu Açıkladı

ABD Hava Kuvvetleri, Düşürülen İnsansız Hava Aracının Durumunu Açıkladı
16 Mart 2023 21:31
125

Sözcü, Amerikan kuvvetlerinin enkazı henüz bulamadığını itiraf etti…

ABD Avrupa Hava Kuvvetleri (USAFE), Salı günü Karadeniz’de Rusya’nın Kırım yakınlarında düşürülen ABD MQ-9 Reaper insansız hava aracının henüz kurtarılmadığını, ancak bunun ordunun gündeminin başında olmaya devam ettiğini söyledi.

USAFE sözcüsü Perşembe günü The Hill outlet’e yaptığı açıklamada, “Bu uçağın korunmasını ve kurtarılmasını çok ciddiye alıyoruz, ancak uçak şu anda kurtarılmadı” dedi.

Sözcü, arama operasyonunun belirli ayrıntılarını açıklamayı reddetti, ancak 32 milyon dolarlık İHA’dan geriye kalanların bulunmasının Washington için bir “öncelik” olmaya devam ettiğini söyledi.

Perşembe günü Rusya’nın kendisinin Amerikan insansız hava aracını kurtarmaya çalışıp çalışmayacağı sorusuna Kremlin Basın Sekreteri Dmitry Peskov, Rus ordusunun “çıkarlarımız ve güvenliğimiz için bunun gerekli olduğuna karar verirse… o zaman bunu yapacaklarını” söyledi.

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patrushev daha önce Moskova’nın İHA’yı Karadeniz’in dibinden kaldırmayı “kesinlikle deneyeceğini” söylemişti. Patrushev, bunun başarmanın oldukça zor olacağını kabul etmekle birlikte, yine de başarılı bir sonuç almayı umduğunu da sözlerine ekledi.

The Hill, Rusya’nın MQ-9 Reaper’ı aramanın Kırım yakınlarına düştüğü için ABD’ye göre “daha kolay” olacağına dikkat çekerken , “İHA’nın Moskova tarafından kurtarılmasının Washington için ciddi istihbarat endişeleri doğurabileceği” uyarısında bulundu.

ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley Çarşamba günü verdiği bir brifingde, Amerikan ordusunun Rusya’nın İHA’dan istihbarat toplama kabiliyetini en aza indirmek için belirsiz “hafifletici önlemler” aldığını söyledi. “Değerli olanın artık bir değeri olmadığına oldukça eminiz” dedi.

Milley ayrıca İHA’nın denizde yaklaşık 5.000 fit (yaklaşık 1,5 km) derinlikte bir alana battığını ve “muhtemelen parçalandığını”, yani ondan kurtarılacak çok fazla veri olmadığını öne sürdü.

Pentagon, MQ-9 Reaper’ının Rus Su-27 savaş uçakları tarafından güvenli olmayan bir önleme sonucu Karadeniz’e düştüğünü iddia ediyor. Uçaklar birkaç kez İHA’ya yakın uçtu ve üzerine yakıt boşalttı, Su-27’lerden biri sonunda dronun kuyruk pervanesine çarparak hasar verdi.

Rusya Savunma Bakanlığı, pilotlarının profesyonelce hareket ettiğini ve ABD insansız hava aracının tehlikeli bir manevra yaptıktan sonra durduğunu söyleyerek bir çarpışma olduğunu yalanladı. Moskova, olayın yalnızca İHA’nın Ukrayna’da devam eden Rus askeri operasyonu nedeniyle yasak ilan edilen bir bölgeye girmesi nedeniyle meydana geldiğini söyledi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.