Dolar 32,2623
Euro 34,7747
Altın 2.412,31
BİST 10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
18°C
Parçalı Bulutlu
Sal 20°C
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 19°C

ABD Hükümeti Teknoloji Devine Çin’e Yapay Zeka Çipi İhracatını Durdurmasını Emretti

ABD Hükümeti Teknoloji Devine Çin’e Yapay Zeka Çipi İhracatını Durdurmasını Emretti
26 Ekim 2023 20:20
1.379

Şirket, Nvidia’ya Çin pazarı için üretilen üst düzey yapay zeka sevkiyatlarını durdurmasının söylendiğini açıkladı…

Salı günü bir şirket tarafından yapılan açıklamaya göre, ABD hükümeti yarı iletken tasarımcısı Nvidia’ya bazı üst düzey yapay zeka çiplerini Çin’e göndermeyi derhal durdurmasını söyledi.

ABD Ticaret Bakanlığı, gelişmiş yapay zeka çipleri için tanımları sıkılaştıran ve ek lisanslama gereklilikleri gibi önleyici tedbirler ekleyen bir dizi yeni yarı iletken ihracat kısıtlaması yayınladı.

Kısıtlamaların, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Çin, İran ve Rusya dahil ülkelerin ABD şirketleri tarafından tasarlanan gelişmiş yapay zeka çiplerini almasını engellemeye yönelik önlemleri açıkladığı 17 Ekim’den 30 gün sonra yürürlüğe girmesi bekleniyordu.

Ancak Nvidia, Pazartesi günü Washington tarafından, güncellenmiş işlemci performans sınırını aşan ve veri merkezleri için tasarlanan veya pazarlanan tüm ürünleri için ihracat kısıtlamalarının o gün itibariyle devreye girmesi gerektiği konusunda bilgilendirildiğini söyledi.

Yonga üreticisi, ABD makamlarının zamanlamayı neden hızlandırdığını söylemedi, ancak bu hareketin kazançları üzerinde kısa vadeli bir etki beklemediğini de sözlerine ekledi.

En son ihracat yasağı kapsamında Nvidia, lisanssız olarak modifiye edilmiş gelişmiş yapay zeka çipleri A800 ve H800’ün teslimatını durdurmak zorunda. Her iki yonga da Çin pazarı için, Ekim 2022’de önceki ABD kısıtlamalarına tabi olan A100 ve H100 yapay zeka işlemcilerine alternatif olarak üretildi.

Çin’e yapay zeka yarı iletkenleri tedarik eden diğer iki büyük ABD’li çip üreticisi Advanced Micro Devices (AMD) ve Intel de son ambargodan etkileniyor.

Gaudi 2 çiplerini Temmuz ayında Çin’e ihraç etmeye başlayan Intel, “düzenlemeleri gözden geçirdiğini ve potansiyel etkiyi değerlendirdiğini” söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.