Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 19°C
Sal 21°C
Çar 19°C

ABD ile Çin Arasında Savaş Uçağı Düellosu

ABD ile Çin Arasında Savaş Uçağı Düellosu
30 Ocak 2024 22:51
1.233

Çin, uçak sayısını artırmakla kalmayarak, teknolojik yeteneklerini de genişletti. Çin Hava Kuvvetleri, ABD’nin F-22 Raptor’u ve F-35’ine rakip olmak için Beşinci Nesil adında savaş uçakları inşa etti. Bu gelişmelerle Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri, ABD’ye rakip olacak savaş uçakları konusunda iddialı konuma geldi.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri (PLAAF), 20 yılı aşkın süredir ABD ile savaş uçakları konusunda eşit konuma gelebilmek için son derece çaba sarf ediyor. ABD’nin F-22 Raptor’u ve F-35’leri dünya çapımda çok güçlü konuma ulaşmış durumdayken PLAAF, Beşinci Nesil adını verdikleri savaş uçaklarını geliştirerek ABD ile denk olmak için elinden gelenin en iyisini yapmaya hazır görünüyor.

Çin bilindiği üzere Tayvan’a savaş açmış durumda, bu neticede hem Tayvan’ın sahip olduğu bölgesel savunmaları bastıracak hem de topraklarını ve işgal gücünü ABD ve bölgesel müttefiklerinin olası askeri tepkilerine karşı koruyacak kadar büyük bir hava kuvvetine ihtiyacı var.

Çinli savaş planlamacıları, PLAAF’a bağlı uçakların sayısını artırmakla kalmadı aynı zamanda uçakların teknolojik yeteneklerini de geliştirdi. Bu kapsamda Çin, ABD’nin güçlü savaş uçakları F-22 Raptor ve F-35’e rakip olacak, Beşinci Nesil savaş uçakları adını verdikleri bir dizi uçak inşa etti. Pek çok teknoloji analisti, Çin’in Beşinci Nesil savaş uçaklarının Amerika’nınki kadar iyi veya gizli olmadığını savunuyor.

Ama bu konunun dışında, Çin’in inşa ettiği hiçbir şeyin mükemmel olmasına gerek yok. Yeterince iyi olmaları onların ne kadar güçlü olduğunun göstergesi olarak nitelendirilir.

Eski Maoizm’in ‘kendine ait bir niteliği olan nicelik’ doktrini, burada ‘coğrafya kaderdir’ şeklindeki eski aksiyomla güzel bir şekilde birleşiyor. Nitekim Çin coğrafi konum olarak Kuzey Hindistan, Güney ile Doğu Çin Denizleri ve ayrıca Tayvan’a yakın olması da Çin’in elini güçlendiriyor.

F-22 RAPTOR’A GÖRE ÇİN’İN GELİŞTİRDİĞİ SAVAŞ UÇAKLARI DAHA GÜVENİLİR
Çin’in uçaklarının Amerika’nınki kadar gelişmiş olmaması da ne yazık ki Çin için bir dezavantaj olarak gözükse de en büyük avantajı Çin’in uçakları, ABD’nin savaş uçaklarından konuşlandırabileceği, onarabileceği ve değiştirebileceğinden çok daha güvenilir, daha hızlı ve daha kolay bir oranda değiştirilebilir durumda olduğundan önemli bir artı kazanıyor.

Örnek olarak F-22 Raptor’u ele aldığımızda, Pentagon’un yürüttüğü her savaş oyunu senaryosunda, az sayıda Raptor’ın devreye girmesi bile Çin kuvvetleriyle olası bir savaşı Amerika’nın lehine çevirebilir.

Ancak bu savaş uçaklarından sınırlı sayıda var. Ve bu uçaklar önceki nesil savaş uçaklarından daha fazlasını yapabilse de, çok daha fazla sayıda Çinli savaş uçağıyla karşı karşıya kaldıklarında eninde sonunda düşürülecekler. Dahası, Çin’in gizli savaş uçağı envanteri Amerika’nın envanterini geçecek.

F-35, F-22 KADAR İYİ BİR HAVADAN HAVAYA SAVAŞ UÇAĞI DEĞİL
ABD ordusunun yaşlanan dördüncü nesil savaş uçağı filosunun yerine tercih ettiği F-35’e gelince, bu uçakta pek çok sorun olduğu görünüyor.

İlk olarak Çin, 2005 gibi erken bir tarihte Titan Rain olarak bilinen bir siber operasyon sırasında bu savaş uçağının ayrıntılı şemalarını çaldı. Uçağı kopyalamak ve ona karşı önlem almak için yeterli zamanları oldu.

Ayrıca, F-35, F-22 kadar iyi bir havadan havaya savaş uçağı değil.

Ancak eski Başkan Barack Obama, maliyetlerden tasarruf etmek için 2009 yılında F-22’nin üretim hattını durdurdu . ABD hava filosunun elinde bulunan F-22’lerin sayısı, övülen altıncı nesil savaş uçağı on yıl kadar bir süre içinde hazır olana kadar sahip olacağı en yüksek sayıdır.

F-35’İN ÜRETİMİ VE BAKIMI ÇOK PAHALI
F-35’in üretimi ve bakımı çoğu Çin uçağından çok daha pahalı bir uçaktır. Eğer uçak gövdeleri, Amerika’nın sınırlı endüstriyel kapasitesinin savaş zamanında yenileyebileceğinden daha hızlı bir şekilde kaybolursa, o zaman bu varlıklar yok olur ve Amerikan savunmasında stratejik zayıflıklar oluşur.

Çin, yalnızca toplumunu ve ekonomisini Batı’nın ekonomik yaptırımlarına karşı korumak için titizlikle çalışmakla kalmadı, aynı zamanda sanayi tabanının Batı ile herhangi bir çatışmadan etkilenmemesini sağlamak için yakın güçlerle, özellikle de Rusya’yla bağlarını geliştirdi.

ÇİN, TAYVAN ÜZERİNDE YAPILACAK BİR HAVA SAVAŞINDA ABD İTTİFAKINI YENEBİLİR
Çin’in hâlâ zayıf noktaları var. Ancak Çin’in devasa hava filosu ve hedeflerinin Çin kuvvetlerine yakınlığı gibi özel bir durumda Çin, Tayvan üzerinde yapılacak bir hava savaşında ABD ittifakını yenebilir. Amerika’nın Tayvan üzerindeki olası hava hakimiyetini kaybetmesi nedeniyle, Çin’in işgali, Tayvan’ın savunucularına karşı istediği her şeyi yapma özgürlüğüne sahip olacak ve ABD, kayda değer bir şekilde müdahale etmedikçe Tayvan, işgal süresince Batılı müttefiklerinden uzakta izole edilecek. Çin’e karşı gerilimi tırmandırması pek olası değil.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.