Dolar 32,3565
Euro 34,7090
Altın 2.392,81
BİST 10.161,99
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C

ABD İsrail’e Gizlice Bomba Gönderiyor

ABD İsrail’e Gizlice Bomba Gönderiyor
30 Mart 2024 21:24
1.300

Washington, Batı Kudüs ile arasındaki anlaşmazlığa rağmen Gazze’deki savaşı yeni silah tedarikiyle körüklüyor…

Washington Post’un Cuma günü yayınladığı habere göre ABD, İsrail’in kalabalık Gazze kenti Refah’a kara harekâtı düzenleyeceği yönündeki endişelerini açıkça dile getirmesine rağmen İsrail’e milyarlarca dolar değerinde bomba ve uçak sevkiyatını onayladı.

İsmini vermek istemeyen Pentagon ve Beyaz Saray yetkililerinin gazeteye verdiği bilgiye göre, teslim edilen silahlar arasında yaklaşık 1.800 adet MK84 2.000 poundluk bomba ve 500 adet MK82 500 poundluk bomba bulunuyor. Bunun yanı sıra Dışişleri Bakanlığı’nın yaklaşık 2,5 milyar dolar değerinde 25 adet F-35A uçağı ve motorunun transferine onay verdiği bildirildi. Söz konusu transferler, uzun süredir müttefikimiz olan ülkeye yapılan yıllık 3 milyar doların üzerindeki askeri yardımın bir parçası olarak yıllar önce Kongre tarafından onaylanmıştı ve bu nedenle yeni bir bildirim yapılması gerekmiyordu.

ABD tarafından tedarik edilen bombaların kullanımı, Filistinli sağlık yetkililerinin verdiği son rakamlara göre Mart ayı sonu itibariyle 32,000’i aşan Gazze’deki ölü sayısını daha da arttırdı.

Batı Kudüs, geçtiğimiz Ekim ayında Gazze’den İsrail’in güneyine bir saldırı düzenleyerek yaklaşık 1.200 kişiyi öldüren ve çok sayıda kişiyi rehin alan Filistinli militan grup Hamas’ı tamamen ortadan kaldırmaya çalışıyor.

İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) geçen yıl Gazze’deki Jabalia mülteci kampına ve Al-Shati mülteci kampı çevresine düzenlediği saldırılarda 2,000 kiloluk sığınak delicileri kullandığı iddia ediliyor. BM’nin daha sonra “savaş suçu sayılabilecek orantısız saldırılar” olarak nitelendirdiği bu saldırılarda sadece Jabalia bombardımanlarının 100’den fazla cana mal olduğuna inanılıyor.

Washington, İsrail’in ABD’ye sağladığı her türlü askeri yardımın uluslararası hukuka uygun olarak kullanıldığına dair “inandırıcı ve güvenilir yazılı güvenceler” verdiğinde ısrar ediyor. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller Pazartesi günü basına yaptığı açıklamada “İhlalde bulunduklarını tespit etmedik” dedi.

Ancak Washington ile Yahudi devleti arasındaki çatlak, ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’nde acil ateşkes çağrısı yapan bir karar tasarısını veto etmek yerine geçmesine izin vermesiyle bu hafta giderek daha belirgin hale geldi. Buna karşılık İsrail de üst düzey bir heyetin ABD’ye yapmayı planladığı ziyareti iptal etti.

Heyetin, İsrail’in Gazze’nin güneyinde yer alan ve Gazze’nin toplam nüfusunun 1.4 milyondan fazlasının sığındığı Refah kentine yönelik planladığı askeri operasyonu görüşmesi bekleniyordu. BM, saldırının büyük can kayıplarına yol açacağı uyarısında bulundu ve Beyaz Saray bile İsrail’i saldırıya karşı açıkça uyardı.

Başbakan Benjamin Netanyahu Çarşamba günü ABD milletvekillerine yaptığı açıklamada, İsrail’in aşırı kalabalık Filistin şehrine asker göndermekten başka “seçeneği olmadığını” söyledi ve Hamas’ın kalan kalelerinin tamamen ortadan kaldırılması gerektiğini yineledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.