Dolar 32,2069
Euro 35,1131
Altın 2.462,98
BİST 10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C

ABD İsrail’i Hizbullah’a Yönelik Büyük Bir Saldırıya Karşı Uyardı

ABD İsrail’i Hizbullah’a Yönelik Büyük Bir Saldırıya Karşı Uyardı
22 Ekim 2023 13:12
2.712

Washington’un, müttefikinin İran’ı da içine çekebilecek iki cepheli bir savaşta zorlanacağından endişe ettiği bildiriliyor…

New York Times’ın Cuma günü kaynaklara dayandırdığı haberine göre ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, İsrail’i Lübnan merkezli İslamcı askeri grup Hizbullah’a yönelik geniş çaplı bir saldırıdan vazgeçirmeye çalışıyor.

Gazetenin görüştüğü ABD’li ve İsrailli yetkililere göre Washington, İsrail’in sadece Hamas’a değil Hizbullah’a da büyük bir saldırı başlatması halinde iki cepheli bir savaşta zorlanacağından endişe ediyor. Ayrıca böyle bir eylemin Lübnan merkezli grupla yakın bağları olan İran’la birlikte ABD’yi de çatışmanın içine çekebileceğinden endişe edildiği bildiriliyor.

Haberde ABD’li yetkililerin Arap ülkelerinin arabuluculuğunu kullanarak Hizbullah ve İran’la temas halinde kalmaya çalıştıkları ve İsrail’e “kuzeyde Hizbullah’a karşı ve güneyde Gazze’deki eylemlerinin Hizbullah’a savaşa girmek için kolay bir bahane vermemesine dikkat etmesini” tavsiye ettikleri belirtiliyor.

New York Times’a göre bu kaygılar Biden ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in İsrailli yetkililerle yaptığı görüşmelerde açıkça dile getirildi. ABD Başkanı’nın özellikle Washington’un Irak’ı işgal etme ve Afganistan’da savaş yürütme yönündeki “feci kararlarının hayaletlerini gündeme getirdiği” söyleniyor.

Hizbullah ve İsrail son günlerde karşılıklı sınır ötesi saldırılarda bulunurken, her iki taraf da şu ana kadar güçlerini tam olarak devreye sokmaktan kaçındı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Hizbullah’ı “Hamas’tan 10 kat daha güçlü” olarak tanımladı ve ülke ordusunun Hizbullah’la çatışmaya hazır olması gerektiği uyarısında bulundu.

NYT kaynakları Gallant’ı Hizbullah’a karşı önleyici bir saldırıyı savunan bir şahin olarak tanımlarken, Gallant’ın bu tutumu diğer İsrailli yetkililer tarafından paylaşılmıyor.

Bu arada Pazar günü Hizbullah’ın lider yardımcısı Naim Kasım, grubun İsrail ve Hamas arasındaki “savaşın kalbinde” olduğunu söyledi ve olası büyük bir tırmanış için “İsrailli düşmanı zayıflatmaya ve hazır olduğumuzu bilmelerini sağlamaya” çalıştıklarını açıkladı.

Ortadoğu 7 Ekim’de Filistinli silahlı grup Hamas’ın İsrail’e sürpriz bir saldırı başlatması ve ardından binlerce ölü ve yaralıya yol açan çatışmalarla kendini yeni bir şiddet sarmalının içinde buldu. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ülkesini “savaşta” ilan etti ve Gazze’de büyük bir kara operasyonu için hazırlıklara başladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.