Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 19°C
Sal 21°C
Çar 18°C

ABD İstihbaratı Casus Pantolon Hayalleri Kuruyor

ABD İstihbaratı Casus Pantolon Hayalleri Kuruyor
3 Eylül 2023 21:23
1.157

Son teknoloji bir proje, ses, video ve coğrafi konum verilerini kaydedebilen kıyafetler yaratmayı amaçlamaktadır…

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisi, çeşitli dijital teknolojileri içeren çığır açan bir giysinin geliştirilmesini destekleyeceğini açıkladı.

‘Akıllı Elektrikle Çalışan ve Ağ Bağlantılı Tekstil Sistemleri’ (SMART ePANTS) olarak adlandırılan program, geçen ay yayınlanan açıklamaya göre, ajansın yüksek riskli-yüksek ödüllü araştırma çabalarında uzmanlaşmış kolu olan İstihbarat İleri Araştırma Projeleri Etkinliği (IARPA) tarafından denetlenecek.

ABD’li yetkililer, çabanın diğer hazır giyim parçaları gibi hisseden ve işlev gören tekstiller yaratmayı amaçladığını, ancak aynı zamanda ses, video ve coğrafi konum verilerini de kaydedebileceklerini söylüyor. Nihai hedef, teknolojinin “suç mahalleri ve silah kontrol denetimleri gibi tehlikeli, yüksek stresli ortamlarda personele ve ilk müdahale ekiplerine, hızlı ve güvenli bir şekilde çalışma yeteneklerini engellemeden yardımcı olmak” tır.

Geliştirme sözleşmeleri, kar amacı gütmeyen enstitü SRI International, Massachusetts Institute of Technology (MIT) ve Arete, Nautilus Defense ve Leidos şirketleri de dahil olmak üzere beş kuruluşa verildi. Pentagon’a göre, Nautilus ve Leidos, SMART ePANTS’ın geliştirilmesi için sırasıyla 11,6 milyon dolar ve 10,6 milyon dolar tutarında sözleşmeler imzaladı ve çalışmaların Ocak 2025’e kadar tamamlanması bekleniyor. Diğer üç kuruluşla yapılan sözleşmelerin değeri açıklanmadı.

Pentagon’un çığır açan projeleri hakkındaki kitabıyla Pulitzer Ödülü finalisti olan Annie Jacobsen, program hakkında yorum yaparken, Intercept’e, Washington tarafından sürdürülen bu ve benzeri uzun vadeli girişimlerin “buzdolabına spagetti atmak gibi” olduğunu söyledi. “Yapışabilir ya da yapışmayabilir,” diye açıkladı.

ABD zaten dijital teknolojileri giyime entegre etmeye çalıştı. 2021 yılında, ABD Ordusu Asker Nanoteknolojileri Enstitüsü ve MIT, mikro ölçekli dijital çipler sayesinde, bir giysiye dikildiğinde kullanıcının faaliyetleri hakkındaki verileri depolayabilen, analiz edebilen ve paylaşabilen programlanabilir bir fiber geliştirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.