Dolar 32,3271
Euro 35,0620
Altın 2.297,63
BİST 9.008,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 20°C
Az Bulutlu
Samsun
20°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 20°C
Paz 19°C
Pts 24°C

ABD ‘Kıyamet Günü Uçağı’ Avrupa’ya Uçuyor

ABD ‘Kıyamet Günü Uçağı’ Avrupa’ya Uçuyor
1 Mart 2023 21:28
136

E-6B Mercury hava komuta merkezi, Washington’un Avrupa Komuta bölgesinde operasyonlar yürütmek için İzlanda’ya indi.

ABD Avrupa Komutanlığı’nın (EUCOM) Salı günü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Moskova’nın Yeni START nükleer anlaşmasını askıya almasını yasayı imzalamasından kısa bir süre sonra, ABD Donanmasının nükleer savaş durumunda kilit uçağı İzlanda’ya indi.

Komutanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre, ABD Stratejik Komutanlığının Birinci Kanadı’na atanan E-6B Mercury mürettebatı, ABD’nin İzlanda Büyükelçisi’nin yanı sıra diğer diplomatik ve askeri liderlerle bir araya geldi. Açıklamaya göre uçak, EUCOM sorumluluk alanında operasyonlar yürütüyor.

E-6B Mercury uçağı , topyekun bir nükleer savaş, felaket veya diğer büyük ölçekli çatışma durumunda havadan komuta yeri olarak hizmet verecek şekilde tasarlandığından, genellikle “kıyamet günü uçağı” olarak anılır.

Pentagon’a göre uçak, ABD komutanlığının hem stratejik hem de stratejik olmayan silah sistemleriyle iletişim kurmasına izin vererek, nükleer savaş başlıkları taşıyabilen kara ve denizaltı tabanlı balistik füzeleri fırlatmayı mümkün kılıyor.

Haber, Moskova’nın Washington’a, Rusya’nın ABD ile Rusya arasında kalan son nükleer silah azaltma anlaşması olan New START anlaşmasına katılımının askıya alınmasına ilişkin resmi bir nota göndermesinden hemen sonra geldi. Anlaşmanın, her iki ülkenin de nükleer stoklarını sınırlaması ve her birinin, uyumluluğu doğrulamak için karşıt cephaneliği izlemesine izin vermesi gerekiyordu. Ancak hem Moskova hem de Washington, diğer tarafı bu tür denetimlere izin veren anlaşmaya uymamakla suçladı.

Putin geçen hafta anlaşmanın geçici olarak askıya alındığını duyurdu ve ABD’yi “bencil çıkarlarına ” uyacak şekilde “uluslararası düzeni yeniden şekillendirmeye” çalışmakla ve Rusya’nın “onlar canları ne isterse onu yaparken” antlaşmalara uymasını talep etmekle suçladı. Başkan ayrıca Batılı liderlerin Rusya’yı “stratejik bir yenilgiye uğratmak” istediklerine ve Rusya’nın stratejik havacılık üslerine yönelik Ukrayna insansız hava araçları saldırılarına açıkça yardım etmek istediklerine işaret etti.

Moskova’nın anlaşmayı gözlemlemeye devam edebilmesi için Putin, NATO’nun nükleer cephaneliği hakkında “açık bir fikre” sahip olması gerektiğini söyledi – anlaşmaya katılabileceklerini söylediği İngiltere ve Fransa’nın elindeki silahlar da dahil.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.