Dolar 32,3928
Euro 34,8040
Altın 2.399,80
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 15°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
15°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 15°C
Paz 18°C
Pts 19°C

ABD Kredi Notu Negatife Düşürüldü

ABD Kredi Notu Negatife Düşürüldü
12 Kasım 2023 17:20
4.401

Moody’s bu hamlenin temel nedeni olarak bütçe açıkları ve siyasi kutuplaşmayı gösteriyor…

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Cuma günü yaptığı açıklamada ABD’nin görünümünü “durağan “dan “negatif “e çevirdi ve buna gerekçe olarak büyük mali açıkları ve borçların ödenebilirliğindeki kayda değer düşüşü gösterdi.

Not indirimi, bu yılın başlarında ABD’nin mali durumu ve ulusal borç yüküne ilişkin endişelerini dile getiren diğer kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in benzer bir açıklamasını takip etti.

Ancak Moody’s son görünümünde ABD’nin uzun vadeli ihraççı ve kıdemli teminatsız notlarını AAA olarak teyit etti.

Kuruluşun Reuters tarafından görülen açıklamasında, “ABD Kongresi’nde devam eden siyasi kutuplaşma, birbirini izleyen hükümetlerin borç ödenebilirliğindeki düşüşü yavaşlatacak bir mali plan üzerinde uzlaşmaya varamama riskini artırıyor” denildi.

Moody’s analistlerine göre, daha yüksek faiz oranları bağlamında ve hükümet harcamalarını azaltmak veya gelirleri artırmak için etkili maliye politikası önlemleri olmadan, ABD mali açıkları büyük kalmaya devam edecek ve borç ödenebilirliğini önemli ölçüde zayıflatacaktır.

Fitch 1994’ten bu yana ABD’nin en yüksek kredi notunu korurken, bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu olan S&P 2011 yılında borç limiti krizi nedeniyle ülkenin notunu AAA’dan AA+’ya düşürmüştü. Üç ana kredi şirketi arasında Moody’s, ABD için en yüksek nota sahip tek şirket olmaya devam ediyor.

Eylül ayında ABD’nin ulusal borcu 33 trilyon dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bir önceki rekor olan 32 trilyon dolar, Washington’un 2025 yılına kadar ulusal borç tavanını geçici olarak kaldıran bir yasayı geçirerek teknik bir temerrütten kaçındığı Haziran ayında kırılmıştı.

Moody’s’in kıdemli kredi yetkililerinden William Foster, Bloomberg’e verdiği röportajda “Faiz oranları önemli ölçüde ve yapısal olarak yükseldi,” dedi.

“Faizler için yeni ortam bu. Beklentimiz, bu yüksek oranlar ve önümüzdeki birkaç yıl boyunca GSYH’nin %6’sı civarında ve muhtemelen daha yüksek açıklar, borçların ödenebilirliğinin ABD’yi zorlamaya devam edeceği anlamına geliyor.”

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.