Dolar 32,2952
Euro 34,6307
Altın 2.414,74
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 16°C
Paz 18°C

ABD Mikroçip Kara Listesini Genişletiyor

ABD Mikroçip Kara Listesini Genişletiyor
31 Ağustos 2023 20:42
1.837

Yasağın Orta Doğu’daki isimsiz ülkeleri hedef aldığı bildirildi…

ABD, Nvidia ve Advanced Micro Devices (AMD) tarafından üretilen yapay zeka çiplerinin tedarikine yönelik son yasağının hedef aldığı ülkelerin listesini genişletti ve iddiaya göre yarı iletken kara listesine birkaç Orta Doğu ülkesi ekledi.

Haber ajansı tarafından görülen bir Nvidia düzenleyici dosyasına göre, makine öğrenimi görevlerini hızlandırmak için tasarlanan A100 ve H100 yongalarını etkileyen kaldırımların, şirketin sonuçları üzerinde herhangi bir “acil maddi etkisi” olmayacak.

Benzer kısıtlamaları yönlendiren resmi bir mektup alan AMD, Reuters’e verdiği demeçte, konuya aşina bir kişinin geliri üzerinde maddi bir etki öngörmediğini söyledi.

Ne Nvidia ne de AMD, Washington’un ihracat kısıtlamalarından en son hangi ülkelerin etkileneceğini belirtmedi.

Geçtiğimiz Eylül ayında, ABD Ticaret Bakanlığı, yapay zeka için kullanılan yarı iletkenlerin yanı sıra çip yapım araçlarının Çin’e ihracatı üzerindeki kısıtlamalarını sıkılaştırdı.

Önlemler ilk olarak 2015 yılında, yarı iletkenler de dahil olmak üzere kilit teknolojilerde hakimiyet kurmak için dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki rekabetin ortasında tanıtıldı. Çin, çip geliştirmede ABD’nin gerisinde kalıyor ve en büyük çip üreticisi SMIC, kendisini yabancı teknolojiden uzak tutmayı hedefliyor.

ABD’li büyük yarı iletken üreticileri Nvidia, AMD ve Intel, o zamandan beri Çin pazarına ihraç edilebilecek daha az güçlü AI yongaları oluşturma planlarını açıkladı.

Son dosyalamasında yeni kısıtlamalar için hiçbir neden vermeyen Nvidia, geçen yıl ABD’li yetkililerin kendilerine ihracat kuralının “ürünlerin Çin’deki bir ‘askeri son kullanım’ veya ‘askeri son kullanıcı’ içinde kullanılabileceği veya yönlendirilebileceği riskini ele alacağını” bildirdiğini söyledi.

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.