Dolar 32,3576
Euro 34,7880
Altın 2.394,97
BİST 10.247,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C
Sal 20°C

ABD Sonsuza Kadar İsrail’in Yanında Olacak

ABD Sonsuza Kadar İsrail’in Yanında Olacak
19 Ekim 2023 21:00
1.089

Amerikan Başkanı, Gazze’deki bir hastaneye düzenlenen ve pek çok kişinin Yahudi devletini suçladığı saldırının ardından ülkeye sarsılmaz destek sözü verdi.

ABD Başkanı Joe Biden, birçok Müslüman ülkenin Batı Kudüs’ü suçladığı Gazze’deki ölümcül hastane saldırısının ardından Çarşamba günü gerçekleştirdiği ziyaret sırasında İsrail’e desteğinin devam edeceği sözünü verdi.

Biden, Gazze Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre yüzlerce kişinin ölümüne neden olan Salı günkü saldırıda İsrail’in sorumluluğu olduğu iddialarını reddederken, Washington’un sonsuza kadar müttefikinin yanında yer alacağı sözünü verdi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile yaptığı görüşmenin ardından “İsrail’e tek bir mesajla geldim – yalnız değilsiniz” dedi. ABD Başkanı, “Amerika Birleşik Devletleri ayakta durduğu sürece, ki sonsuza kadar duracağız, yalnız kalmanıza asla izin vermeyeceğiz” diye ekledi.

Biden ayrıca Gazze merkezli Hamas militan grubunun 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırıyı Yahudi Soykırımından bu yana Yahudi halkı için en ölümcül saldırı olarak nitelendirdi ve Washington’un gelecekte benzer bir tehdit karşısında hareketsiz kalmayacağını sözlerine ekledi.

“Bu olay, binlerce yıllık antisemitizm ve Yahudi halkının soykırımının bıraktığı acı hatıraları ve yaraları su yüzüne çıkardı” diyen ABD Başkanı, ulusunun “bir daha hiçbir şey yapmadan durmayacağını” sözlerine ekledi. Ne bugün, ne yarın, ne de hiçbir zaman.”

Daha önce de Biden, Salı günü Gazze’de bir hastaneye düzenlenen ve yaklaşık 500 kişinin ölümüne yol açan saldırıdan İsrail’in sorumlu olduğunu reddetmişti. ABD lideri bunun yerine suçu Filistinli militan gruplara yükledi. Gazeteciler tarafından kendisine bu kadar emin olmasını sağlayan şeyin ne olduğu sorulduğunda Biden şu yanıtı verdi “Savunma Bakanlığım tarafından bana gösterilen veriler.” İddia edilen kanıtlar hakkında daha fazla ayrıntı vermedi.

Saldırı dünya çapında büyük bir tepkiye yol açtı. Aralarında Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır ve Ürdün’ün de bulunduğu pek çok Müslüman ülke sağlık tesisinin bombalanmasından İsrail ordusunu sorumlu tuttu. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “temel insani değerlerden yoksun” olduğunu söylediği hastane saldırısının ardından insanlığı “İsrail’in Gazze’deki eşi benzeri görülmemiş vahşetini durdurmak için harekete geçmeye” çağırdı.

Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri saldırı nedeniyle BM Güvenlik Konseyi’ni İsrail-Filistin çatışması konusunda acil toplantıya çağırdı.

İsrail ordusu olayın sorumluluğunu şiddetle reddetti. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) istihbarat verilerine dayanarak yaptığı açıklamada, saldırının Filistinli İslami Cihad militan grubu tarafından fırlatılan başarısız bir roketin tesise düşmesi sonucu gerçekleştiğini belirtti.

Salı günü Bloomberg, Biden’ın İsrail, Ukrayna, Tayvan ve ABD’nin Meksika ile olan güney sınırı için finansman içeren 100 milyar dolarlık bir yardım tasarısı önermeyi planladığını bildirdi. New York Times’a göre Batı Kudüs daha önce ABD’den 10 milyar dolarlık “acil” yardım talebinde bulunmuştu.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.