Dolar 32,3426
Euro 35,1475
Altın 2.239,72
BİST 8.908,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 12°C
Az Bulutlu
Samsun
12°C
Az Bulutlu
Çar 8°C
Per 10°C
Cum 11°C
Cts 13°C

ABD, Suriye’de Hava Saldırısı Düzenledi

ABD, Suriye’de Hava Saldırısı Düzenledi
24 Mart 2023 22:06
226

Pentagon, İran bağlantılı grupların hedef alındığını söylerken, yerel kaynaklar sivil altyapının vurulduğunu iddia ediyor…

Pentagon, Amerikan güçlerinin Suriye’nin kuzeydoğusundaki ABD liderliğindeki koalisyon üssüne düzenlenen ölümcül insansız hava aracı saldırısına yanıt olarak Suriye’de misilleme saldırıları düzenlediğini söyledi.

Savunma Bakanlığı’nın bildirdiğine göre, Perşembe günü öğle saatlerinde Haseke kasabası yakınlarındaki bir bakım tesisine “tek yönlü insansız hava aracı” tarafından vurulduktan sonra bir ABD’li müteahhit öldü, beş Amerikan askeri ve bir müteahhit yaralandı. İstihbarat camiası, İHA’nın İran menşeli olduğunu değerlendiriyor.

Aynı açıklamada Pentagon şefi Lloyd Austin, Başkan Joe Biden tarafından “bu gece doğu Suriye’de İran’ın İslam Devrim Muhafızları Ordusu’na (IRGC) bağlı gruplar tarafından kullanılan tesislere karşı hassas hava saldırılarına” yetki vermesi için talimat verildiğini söyledi.

Austin, bombalamaların “bugünkü saldırının yanı sıra Suriye’de Devrim Muhafızları’na bağlı gruplar tarafından Koalisyon güçlerine karşı son zamanlarda gerçekleştirilen bir dizi saldırıya yanıt olarak” gerçekleştirildiğini belirtti.

Austin, “Hiçbir grup, birliklerimize cezasız bir şekilde saldırmayacak” diye ısrar etti ve ABD’nin “her zaman bizim seçtiğimiz yer ve zamanda karşılık vereceğini” ekledi.

ABD savunma bakanı saldırıların yerini açıklamadı, ancak sosyal medyadaki görüntülerin Suriye’nin doğusundaki Irak sınırındaki Deyr ez-Zor eyaletindeki patlamaları gösterdiği iddia ediliyor.

Yerel kaynaklar, İranlı yayıncı Press TV’ye ABD füzelerinin İranlı gruplarla bağlantılı herhangi bir tesisi vurmadığını söyledi. Bunun yerine, bir kırsal kalkınma merkezi ve bir tahıl tesisinin vurulduğunu iddia ettiler.

Yayıncı, “Saldırı eyleminde hiçbir İranlı öldürülmedi” dedi. Ayrıca, “direniş gruplarının” Amerikan saldırılarına yanıt vermeyi planladığını söyleyen isimsiz bir askeri kaynağa da atıfta bulundu.

2010’ların ortalarında İslam Devleti (İD, eski adıyla IŞİD) militanlarıyla savaşma bahanesiyle oraya konuşlandırılan yaklaşık 900 ABD askeri, petrol zengini kuzeydoğu Suriye’de kaldı. Şam, onların varlığını yasa dışı olarak görüyor ve defalarca BM’ye şikayette bulundu. Suriye hükümetinin duruşu, ülkeye terörle mücadelede yardım eden Rusya ve İran tarafından paylaşılıyor.

Bu ayın başlarında, Amerikan güçlerinin Suriye’den çekilmesini öngören Cumhuriyetçilerin desteklediği bir yasa tasarısı, ABD Kongresi’nde 103’e karşı 321 oyla kaybederek geçemedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.