Dolar 32,3492
Euro 34,8471
Altın 2.390,80
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C
Sal 20°C

ABD Temsilciler Meclisi İsrail’e Bağımsız Yardım Tasarısını Reddetti

ABD Temsilciler Meclisi İsrail’e Bağımsız Yardım Tasarısını Reddetti
7 Şubat 2024 23:54
2.254

Meclis Başkanı Mike Johnson tarafından önerilen yasa gerekli üçte iki oyu alamadı…

ABD Temsilciler Meclisi Salı günü, Gazze’de kriz yaratan askeri operasyonu sırasında İsrail’e 17.6 milyar dolarlık Amerikan yardımı sağlamayı amaçlayan bir tasarıyı torpilledi.

Başarısızlıkla sonuçlanan yasa tasarısı, Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson’ın, Başkan Joe Biden yönetimi ve milletvekillerinin Ekim ayından bu yana çıkmaza girdiği ulusal güvenlik paketinden İsrail’e fon sağlamayı çıkarma girişimiydi. Cumhuriyetçiler İsrail ve Ukrayna hükümetlerine daha fazla yardım yapılmasının ABD-Meksika sınırının korunmasına yönelik iç harcamaların arttırılması şartına bağlanması konusunda ısrar ederken taraflar ortak bir zemin bulamadı.

Salı günü yapılan oylamada, 250 milletvekilinin desteklediği ve 180 milletvekilinin karşı çıktığı tasarı, geçmesi için gereken üçte iki çoğunluğu sağlayamadı. İsrail için bağımsız yardım paketi, 14 Cumhuriyetçinin de katıldığı Demokratların çoğu tarafından reddedilmişti.

Bu hafta başında Beyaz Saray, Başkan Biden’ın masasına ulaşması halinde yasayı veto edeceği uyarısında bulunan bir açıklama yayınladı. Açıklamada Temsilciler Meclisi Başkanı Johnson’ın önerisi “bir başka alaycı siyasi manevra” olarak nitelendirildi ve yönetimin “sınırı güvence altına alan ve Ukrayna ve İsrail halkına destek sağlayan bir ulusal güvenlik anlaşmasına varmak için iki partili bir grup Senatörle aylardır çalıştığına” dikkat çekildi. Beyaz Saray, “İsrail’in güvenliğinin siyasi bir oyun değil, kutsal olması gerektiğini” vurguladı.

GOP içinde tasarıyı eleştirenler, 17.6 milyar dolarlık fiyat etiketini dengelemek için bütçenin başka yerlerinde harcama kesintilerinin olmamasından endişe duyduklarını söyledi.

Johnson için bu günün ikinci yenilgisi oldu zira Salı günü erken saatlerde ABD Meclisi, Cumhuriyetçilerin bastırdığı İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas’ın görevden alınmasına karşı oy kullandı.

Pazar günü ABD Senatosu, bu hafta Senatörler tarafından oylanacak olan 118 milyar dolarlık yeni bir ulusal güvenlik paketi açıkladı. Bu paket Ukrayna’ya 60 milyar dolarlık askeri yardım, İsrail’e 14 milyar dolar ve ABD’nin sınır politikalarında yapılacak değişikliklerin finansmanı için yaklaşık 20 milyar dolar içeriyor.

İsrail, Filistinli silahlı grup Hamas’ın 7 Ekim’de Gazze’ye düzenlediği ve yaklaşık 1.200 kişinin öldüğü, 240 kadarının da rehin alındığı saldırıya karşılık olarak Gazze’ye askeri operasyon başlattı. Gazze’deki sağlık bakanlığına göre IDF’nin saldırılarında şu ana kadar 27,708 Filistinli hayatını kaybetti ve 67,147 kişi de yaralandı. Geçtiğimiz ay Uluslararası Adalet Divanı (UAD) İsrail’in Gazze’de soykırımı önlemek için gerekli tüm tedbirleri almasına hükmetti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.