Dolar 32,4980
Euro 34,9033
Altın 2.440,43
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
17°C
Hafif Yağmurlu
Pts 17°C
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 18°C

ABD, Ukrayna’nın Neden Şimdi NATO’ya Katılamadığını Açıklıyor

ABD, Ukrayna’nın Neden Şimdi NATO’ya Katılamadığını Açıklıyor
11 Temmuz 2023 23:32
4.405

Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Kiev için bir noktada bir “reform yolu” çizileceğini söyledi…

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Ukrayna’nın şu anda NATO’ya katılmasına izin verilmesinin, ABD önderliğindeki askeri bloğu “Rusya ile bir savaşa” götüreceğini söyledi.

Sullivan, Salı günü Litvanya’nın başkenti Vilnius’taki bloğun zirvesinde gazetecilere verdiği demeçte, NATO üyesi olmak için bir “Ukrayna için reform yolu” hazırlanacak, ancak “Buna bir zaman çizelgesi koyamam” dedi.

“Bugün, [Ukrayna ile Rusya arasındaki] savaşın nasıl sona ereceğini tanımlamayacağız, bunun tanımını koymayacağız.” Sullivan belirtti. “Bu soruya bakmanın farklı yollarını gördüğünüz tarihsel koşullar oldu” diye ekledi.

Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden ile Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelenskiy’nin Vilnius’taki etkinlikte gerçekleşmesi planlanan görüşmelerin gündemi hakkında da konuştu. İki lider, “ABD’nin bizim ABD ile birlikte nasıl … Ortaklar, Ukrayna’nın kendisini şimdi savunmasına yardımcı olmak ve gelecekteki saldırganlığı caydırmak için uzun vadeli taahhütlerde bulunmaya hazır.” dedi.

Pazar günü CNN’e verdiği röportajda Biden, Ukrayna’nın NATO üyeliği hakkında konuşmak için “erken” olduğunu savundu ve Kiev’in bloğun bir parçası olabilmesi için daha fazla reform gerçekleştirmesi ve “demokratikleşmeyi” başarması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Salı günü, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna’ya Litvanya’nın başkentindeki zirvede bloğa katılması için net bir yol haritası verilmeyeceğini söyledi. Bunun yerine, üyelerin yalnızca “Üyelik Eylem Planı (MAP) gerekliliğini kaldırabileceğini” açıkladı ve bu da teoride Ukrayna’nın katılımını iki aşamalı bir süreç yerine tek adımlı bir süreç haline getirerek hızlandıracak.

Zeleksky daha sonra Telegram’da, hükümetinin şu anda hazırlanmakta olan NATO zirvesi için sonuç bildirisi metninde “hem davet [hem de Ukrayna’nın üyeliği için] bir zaman çizelgesi olmadığına” dair “sinyaller” aldığını yazdı.

Ukrayna lideri, NATO’nun “kararsızlığının” bloğun “zayıflığının” bir işareti olduğunu iddia ederek durumu “saçma” olarak nitelendirdi.

Yorumlar, Orta Avrupa’dan ismi açıklanmayan üst düzey bir diplomatın Politico’ya Zelenskiy’nin “çok ileri gittiğini” söyleyerek NATO tarafından fark edilmedi. “Bunun Ukrayna liderinin düşünceli ve adil bir yaklaşımı olmadığını düşünüyorum” diye ekledi.

NATO bildirisinin mevcut taslağına aşina olan bir başka kişi Politico’ya, bloğun Ukrayna’ya bildirideki dilin neredeyse nihai olduğuna ve Zelenskiy hükümetinin bunu kabul etmek zorunda kalacağına dair güçlü bir sinyal gönderdiğini söyledi.

NATO’yu düşmanca gören ve doğuya doğru genişlemesine şiddetle karşı çıkan Moskova, Kiev’in Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı askeri operasyonunu başlatmasının ana nedenleri arasında ittifaka katılma yönündeki baskısını vurguladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.