Dolar 32,3775
Euro 35,0510
Altın 2.326,39
BİST 9.080,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
18°C
Parçalı Bulutlu
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 25°C
Sal 21°C

ABD, Ukrayna’nın Rus Hava Alanlarına Düzenlediği Saldırılarda Suç Ortağı

ABD, Ukrayna’nın Rus Hava Alanlarına Düzenlediği Saldırılarda Suç Ortağı
18 Aralık 2022 17:50
127

Denis Pushilin, Washington’un Kiev’e Aralık ayı başlarında stratejik bombardıman üslerine yapılan saldırılarda kullanılan insansız hava araçlarını güncellemesine yardım ettiğini iddia etti

Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin (DPR) başkan vekili, bir grup Amerikalı uzmanın daha sonra Rusya’nın derinliklerinde bir saldırıda kullanılan insansız hava araçlarını (İHA’lar) modernize etmede Ukrayna’ya yardım ettiğini söyledi.

Denis Pushilin Cumartesi günü yayınlanan bir röportajda “Bir ABD şirketi, Ukrayna ordusunun Rusya topraklarındaki hava üslerini vurmak için kullanılan dronları modernize etmesine doğrudan yardım etti” dedi.

Söz konusu İHA’ların bir ABD GPS navigasyon sistemi ile donatıldığını da sözlerine ekledi. Pushilin’e göre, dronlar Ukrayna’nın Kharkov kentindeki bir havacılık fabrikasında modernize edildi.

DPR’nin başkan vekili ayrıca ABD’nin müdahalesine ilişkin bilgilerin artık “iki kez kontrol edildiğini” söyledi. Modernizasyon çabalarına dahil olduğu iddia edilen şirketin adını vermedi. Amerika’nın iddia edilen katılımı hakkında başka herhangi bir ayrıntı da vermedi. ABD, Pushilin’in açıklaması hakkında henüz yorum yapmadı.

Pushilin’in bahsettiği grevler Aralık ayı başlarında gerçekleşti. O sırada Ukrayna, insansız hava araçlarıyla Ryazan ve Saratov bölgelerindeki iki stratejik bombardıman üssünü vurdu. Moskova, hava savunma sistemleri tarafından düşürülen insansız hava araçlarının enkazının üç askeri öldürdüğünü ve iki bombardıman uçağında hafif hasara yol açtığını söyledi. Saldırı, aynı gün Rusya tarafından Ukrayna askeri lojistiğine yönelik planlanan bir hava saldırısını kesintiye uğratmadı.

Saldırının ardından Washington, Ukrayna’nın uzun vadeli saldırılarını “ne teşvik ettiğini ne de etkinleştirdiğini” vurguladı. Olay ayrıca, ABD’nin HIMARS roketatarlarını Ukrayna’nın onları daha uzun menzilli füzeler için kullanamayacağı şekilde değiştirdiği, iddiaya göre Beyaz Saray’ın Kremlin ile gerilimi önlemek istediği için değiştirildiğinin bildirildiği gün meydana geldi.

Saldırıdan sonraki günlerde, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, ABD’nin “tırmanma risklerini ” gerekçe göstererek “Ukrayna’nın Rusya içinde operasyonlarını kesinlikle teşvik etmediğini veya buna izin vermediğini” bir kez daha belirtti. Bu risklerin “ farkında” olunmasının hem ABD çıkarları hem de Ukrayna halkı için “iyi” olduğunu sözlerine ekledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova daha önce ABD’yi, Kiev’e Rusya’ya saldırması için uzun menzilli silahlar sağlamanın “kırmızı çizgiyi” aşacağı ve potansiyel olarak Washington’u çatışmanın bir tarafı haline getireceği konusunda uyarmıştı. ABD ve müttefikleri, düşmanlıkların tarafı olmadıkları, ancak Kiev’i silahlandırmaya devam ettikleri konusunda ısrar ediyorlar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.