Dolar 32,2767
Euro 34,8232
Altın 2.392,72
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Yağmurlu
Samsun
16°C
Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C
Sal 21°C

ABD Ulusal Borcu Altı Ayda 2,6 Trilyon Dolar Arttı

ABD Ulusal Borcu Altı Ayda 2,6 Trilyon Dolar Arttı
19 Aralık 2023 22:17
1.177

Hazine’ye göre toplam rakam 34 trilyon dolara yaklaşıyor…

Hazine Bakanlığı’na göre, ABD ulusal borcu Aralık ayına kadar olan altı aylık dönemde 2.6 trilyon dolar artarak 33.8 trilyon dolara ulaştı.

Hazine, vergi indirimleri, teşvik programları, artan hükümet harcamaları ve azalan vergi gelirleri gibi faktörlerin borcu artırdığını belirtti.

Cumhuriyetçi Kongre Üyesi John James geçen hafta yaptığı açıklamada “Ulusal borç vatandaş başına 100.000 doları aştı” dedi. “Bu durum Beyaz Saray’a bu pervasız federal harcamaların bir kırılma noktasında olduğuna dair bir mesaj göndermelidir.”

Son mali veriler, Kasım 2023 itibariyle ABD’nin borcunu sürdürmesinin 169 milyar dolara mal olduğunu ve bunun da toplam federal harcamaların %16’sına denk geldiğini gösterdi.

Bloomberg’in ABD Hazinesi verilerine dayanarak yaptığı hesaplamalara göre, ulusal borç faiz ödemelerinin Ekim sonu itibariyle yıllık bazda 1 trilyon doların üzerine çıktığı tahmin ediliyor.

Bank of America’ya (BOA) göre, kamu borcu önümüzdeki on yıl içinde 20 trilyon dolar artabilir. BOA’nın geçen ay yaptığı uyarıya göre, önümüzdeki on yıl boyunca kamu borcu her gün 5,2 milyar dolar artacak ve 2033 yılında 54 trilyon dolara ulaşacak.

ABD, yasal olarak 31.4 trilyon dolar olarak belirlenen borç tavanını Ocak 2023’te aştı. Hazine’nin aylar süren potansiyel bir temerrüt uyarısının ardından Başkan Joe Biden, Haziran ayında limitin Ocak 2025’e kadar kaldırılmasına izin veren iki partili bir borç tasarısını imzaladı. Bu da hükümetin önümüzdeki yıl boyunca sınırsız borçlanmaya devam etmesine izin verdi. Tasarının onaylanmasının üzerinden iki hafta geçmeden borç 32 trilyon dolara fırladı ve o zamandan beri de artmaya devam ediyor.

Bu durum, önde gelen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve Moody’s’in ABD için bu yılki görünümlerini düşürmelerine neden oldu.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.