Dolar 32,3635
Euro 34,9543
Altın 2.325,43
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 22°C

ABD Uzay Kuvvetleri, Kuzey Kore Füzelerini Takip Edecek

ABD Uzay Kuvvetleri, Kuzey Kore Füzelerini Takip Edecek
1 Aralık 2022 00:50
145

ABD ordusunun en yeni şubesi kısa süre önce Hint-Pasifik bölgesinde ilk komuta yerini kurdu.

Üst düzey bir komutan, ABD Uzay Kuvvetleri’nin, bu yıl Pyongyang tarafından yapılan rekor sayıda silah testinin ardından gözetimi artırmayı umarak, Kuzey Kore füze fırlatmaları için bir erken uyarı sistemi oluşturmaya çalıştığını açıkladı.

Salı günü Washington merkezli Mitchell Havacılık ve Uzay Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen bir web seminerinde konuşan ABD Uzay Komutanlığı başkanı General James Dickinson, hizmetin geçen hafta ilk bileşen komuta birimini kurduğu Hint-Pasifik’teki planlarını özetledi.

“Kuzey Kore dışındaki herhangi bir füze faaliyeti açısından bize mümkün olduğunca fazla uyarı veren bir sensör mimarisini nasıl entegre edeceğimize bakıyoruz” ve Washington’un bölgesel ortaklar ve müttefiklerle bilgi paylaşacağını ve yollar arayacağını kaydetti yeni uyarı sistemine “ticari sensörleri dahil etmek” istediklerini belirtti.

Uzay Kuvvetleri, Hint-Pasifik’teki ilk operasyonel birimini yalnızca birkaç gün önce kurmuş olsa da, Dickinson şubenin daha geniş orduyla zaten bir “koordinasyon ilişkisi” sürdürdüğünü ve bu bağları geliştirmeye devam edeceğini gözlemledi.

Doğu Asya ve Hindistan Yarımadası’ndan sorumlu Amerikan komutanlığı INDOPACOM altında faaliyet gösteren yeni Uzay Kuvvetleri birimi, büyük ölçüde Çin’e odaklanmış görünüyor. Kuruluşundan önce, Uzay Operasyonları Şefi B. Chance Saltzman , Pekin’in Amerika’nın “ilerleyen tehdidi” ve en büyük rakibi olduğu düşünülürse, “INDOPACOM’da hizmet bileşenini öne çıkarmamızın elzem olduğunu” açıkladı . Ancak Dickinson’ın son açıklamalarıyla Pyongyang’ın da yeni birim için bir öncelik olduğu görülüyor.

Uzay Kuvvetlerinin varlığını Asya’ya genişletme kararı, bölgede artan gerilimlerin ortasında geldi. ABD öncülüğünde, Güney Kore ve Japonya ile yapılan son ortak tatbikatlar , Pyongyang’ın yalnızca bu ay iki ICBM fırlatması da dahil olmak üzere bir dizi misilleme füze denemesini tetikledi . ABD’li milletvekilleri Tayvan’a periyodik ziyaretlerini sürdürürken – adayı kendi egemenlik bölgesinin bir parçası olarak gören Pekin’i kızdırdı – Amerikan savaş gemileri ise bu yıl yaklaşık ayda bir ihtilaflı Tayvan Boğazı’ndan geçti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.