Dolar 32,4969
Euro 34,6998
Altın 2.406,47
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 18°C

ABD Yemen’deki Husilerle Karşılıklı Saldırı Düzenledi

ABD Yemen’deki Husilerle Karşılıklı Saldırı Düzenledi
1 Şubat 2024 21:57
1.207

Washington’un bir Amerikan uçağına yönelik “yakın” bir saldırıyı önlediği bildirildi…

ABD ordusu ve Yemen’deki Husi isyancılar, Kızıldeniz nakliye yolları üzerinde devam eden savaşlarında başarılı saldırılar gerçekleştirdiklerini iddia ettiler.

Son saldırılar arasında Yemen’de fırlatılmaya hazırlandığı bildirilen bir Husi füzesini hedef alan bir ABD hava saldırısı da yer aldı. Husiler daha sonra Kızıldeniz’deki bir kargo gemisine “isabetli ve doğrudan” bir füze saldırısı düzenlediklerini iddia ettiler.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) karadan havaya füzenin Çarşamba günü öğleden sonra Yemen’de Husilerin kontrolündeki bir bölgede vurulduğunu ve imha edildiğini açıkladı. CENTCOM, Amerikan güçlerinin füzenin “ABD uçakları için yakın bir tehdit oluşturduğunu” tespit ettikten sonra Husilerin fırlatma alanını hedef aldığını söyledi. Komutanlık füzenin yerini belirtmedi. Husilerin ABD saldırısını doğruladığı ve saldırının Yemen’in kuzeyindeki Saada kentinde gerçekleştiğini söylediği bildirildi.

Husi sözcüsü Yahya Saree, KOI ticari gemisini vurmak için “birkaç uygun deniz füzesi” kullanıldığını söyledi. Saree gemiyi Amerikan olarak tanımladı ve İsrail’e gitmekte olduğunu söyledi. Liberya bandıralı konteyner gemisi, ABD bankacılık devi JPMorgan Chase & Co’nun bir birimiyle bağlantısı olduğu bildirilen Londra merkezli Oceonix Services Ltd. şirketine kayıtlı.

Saree ticari geminin Husilerin Kızıldeniz’deki USS Gravely destroyerine füze fırlatmasından birkaç saat sonra hedef alındığını söyledi. CENTCOM daha önce USS Gravely’nin Salı gecesi Kızıldeniz üzerinde bir seyir füzesi düşürdüğünü açıklamıştı.

Son saldırılar Orta Doğu’daki ABD güçleri ile bölgedeki çeşitli militan gruplar arasında tırmanan çatışmaların ortasında gerçekleşti. Husiler ve diğer milislerin İsrail-Hamas savaşının başladığı Ekim ayından bu yana ABD askeri varlıklarına ve deniz taşımacılığına yönelik yüzlerce saldırı gerçekleştirdiği bildiriliyor.

Saree, Husilerin “Amerikan-İngiliz tırmanışına tırmanışla karşılık vereceğini ve sevgili Yemen’e karşı herhangi bir İngiliz-Amerikan aptallığına misilleme olarak kapsamlı ve etkili askeri operasyonlar düzenlemekten çekinmeyeceğini” söyledi. Kızıldeniz ve Arap Denizi’ndeki tüm ABD ve İngiltere gemilerinin “meşru hedefler” olduğunu ve Husilerin “mazlum Filistin halkıyla” dayanışma içinde savaşmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby Çarşamba günü gazetecilere yaptığı açıklamada Pazar günü üç ABD askerinin ölümüne ve 40’tan fazlasının yaralanmasına neden olan insansız hava aracı saldırısından “İran destekli” Irak İslami Direnişi’nin sorumlu olduğunu söyledi. ABD’nin çok yönlü bir yanıtının hazırlandığını söyleyen Kirby, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin İran ile daha geniş çaplı bir savaştan kaçınmaya çalıştığı iddiasını yineledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.