Dolar 32,7525
Euro 35,0851
Altın 2.450,67
BİST 10.647,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 28°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
28°C
Hafif Yağmurlu
Paz 28°C
Pts 30°C
Sal 29°C
Çar 30°C

AB’den İsrail’e Uyarı

AB’den İsrail’e Uyarı
15 Mayıs 2024 22:14

Yapılan açıklamaya göre Refah saldırısının “derhal” sona erdirilmemesi ilişkilere zarar verecektir…

AB, İsrail’i Gazze’nin güneyindeki Refah’ta yürüttüğü askeri operasyonu “derhal” sona erdirmeye çağırdı ve bunun yapılmamasının blokla ilişkilere zarar vereceği uyarısında bulundu.

Uyarı, İsrail güçlerinin son günlerde Hamas’ın dört taburu olduğunu söyledikleri birlikleri takip etmek üzere şehrin derinliklerine doğru ilerlemesi üzerine geldi. Saldırı, İsrail-Hamas çatışmasından kaçan bir milyondan fazla insanın Refah’a sığındığı bir dönemde, kitlesel sivil kayıpların önüne geçilmesi için yapılan uluslararası çağrılara rağmen başlatıldı.

AB’nin dış politika şefi Josep Borrell Çarşamba günü yaptığı açıklamada “Avrupa Birliği İsrail’i Gazze’de zaten vahim olan insani durumu daha da kötüleştirmekten kaçınmaya ve Refah geçiş noktasını yeniden açmaya çağırıyor” dedi.

Borrell, “İsrail’in Refah’taki askeri operasyonunu sürdürmesi halinde, bunun AB’nin İsrail’le olan ilişkilerine ağır bir yük getirmesi kaçınılmaz olacaktır” uyarısında bulundu.

Açıklamada, İsrail saldırısının Gazze’de insani yardım dağıtımını daha da aksattığına ve “daha fazla iç göçe, açlığa ve insani acıya maruz kalmaya” yol açtığına dikkat çekildi.

AB’nin İsrail’in “kendini savunma hakkını tanımakla birlikte” bunu uluslararası insancıl hukuka uygun olarak yapması ve sivillerin güvenliğini sağlaması gerektiği vurgulanan açıklamada, Batı Kudüs’ün sivillere yönelik insani yardımların engelsiz geçişine izin vermek ve bunu kolaylaştırmakla yükümlü olduğu ifade edildi.

Borrell ayrıca tüm taraflara derhal ateşkes sağlanması ve Hamas’ın elindeki tüm rehinelerin “koşulsuz” olarak serbest bırakılması için “çabalarını iki katına çıkarmaları” çağrısında bulundu.

İsrail-Hamas çatışmasında uluslararası arabuluculardan biri olan Katar, bu hafta yaptığı açıklamada İsrail’in Refah’taki saldırısının ardından ateşkes görüşmelerinin çıkmaza girdiğini söyledi.

İsrail, militan grubun 7 Ekim’de 1,100’den fazla kişinin hayatını kaybettiği ve yüzlerce İsraillinin rehin alındığı ölümcül saldırısının ardından Gazze’de Hamas’a savaş ilan etti.

Bölgedeki sağlık yetkililerine göre İsrail’in Gazze’ye yönelik misilleme saldırısı sonucunda 35,000’den fazla Filistinli hayatını kaybetti ve 78,755 kişi de yaralandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.