Dolar 32,4525
Euro 34,7453
Altın 2.435,40
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 19°C

Laboratuvarda Yetiştirilen Et Konusunda Dönüm Noktası Niteliğinde Karar

Laboratuvarda Yetiştirilen Et Konusunda Dönüm Noktası Niteliğinde Karar
18 Kasım 2022 00:18
134

‘Ekili tavuk’ ürününün yenmesi güvenli ilan edildi, ancak satış için onay bekleniyor

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), laboratuarda yetiştirilen bir et ürününü insan tüketimi için güvenli olarak onayladı ve bu, düzenleyiciden ön yeşil ışık alan ilk ülke oldu.

Çarşamba günü yayınlanan bir bildiride FDA, üretici Upside Foods’un üretim sürecinde herhangi bir güvenlik sorunu bulamadığını açıklarken, bunun ” yetiştirilmiş tavuk ” ürününün henüz açık pazarda satılabileceği anlamına gelmediğini vurguladı .

Upside Foods tarafından üretilen isimsiz ürün, FDA’ya göre ” tavuklardan canlı hücreler almak ve hücreleri kontrollü bir ortamda kültürlenmiş hayvan hücresi gıdası yapmak için büyütmek için hayvan hücresi kültürü teknolojisi ” kullanıyor. Nihai ürün, başka bir notta ” bileşim ve beslenme özellikleri bakımından geleneksel kümes hayvanı ürünlerine benzer tutarlı bir tavuk (Gallus gallus) hücresi dokusu ” olarak tanımlanmaktadır .

Nihai ürünün tavuğa benzemesi amaçlanırken , FDA belgelerine göre menşe malzemeleri ” hücre kültürü ortamına, ortam bileşenlerine ve antibiyotiklere ve antimikotiklere ek olarak sığır veya domuz kökenli malzemeler ” içerebilir . Upside Foods, inek malzemelerinin hastalıksız veya risk göz ardı edilebilir sürülerden elde edildiğini ve domuz bileşenlerinin ” insan hücrelerinde hayatta kalabilen domuz virüsleri ” açısından test edildiğini iddia ediyor.

Şirket , ” genetik mühendisliğinin istenmeyen etkilerinin ” yanı sıra mikroorganizmalar veya zoonotik virüslerle olası kontaminasyonu üretim sürecinin doğasında var olan potansiyel tehlikeler olarak kabul ediyor, ancak FDA’ya bunları test etmek için yürürlükte prosedürleri olduğu konusunda güvence veriyor. Upside’ın tavuğunun ” tavuk karkasından elde edilen geleneksel kümes hayvanı eti kadar güvenli ” olduğunu iddia ediyor .

Laboratuarda yetiştirilen tavuk etinin ABD pazarında satılabilmesi için ABD Tarım ve Gıda Güvenliği ve Denetleme Servisi tarafından onaylanması gerekirken, CEO Uma Valeti FDA’nın duyurusunu bir zafer olarak müjdeledi ve bunu “ a gıda tarihinde bir dönüm noktası .”

2015 yılında Memphis Meats olarak kurulan şirket, Microsoft’un kurucusu Bill Gates ve Virgin’in kurucusu Richard Branson gibi milyarderlerin yanı sıra dünyanın en zengin adamı Elon Musk’ın kardeşi Kimbal Musk’tan muazzam miktarda fon çekti. Geçen yıl Upside olarak yeniden markalandı.

Şirket, California üretim tesisini 2021’de açtı ve medyaya, tesisin yasal onay aldıktan sonra yılda 50.000 pound ekili tavuğu üretebileceğini söyledi. Baş işletme sorumlusu Amy Chen’e göre, Upside sonunda her yıl 400.000 pound tavuk üretmeyi umuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.