Dolar 32,4972
Euro 34,9560
Altın 2.429,83
BİST 9.799,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 22°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
22°C
Hafif Yağmurlu
Cum 18°C
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 17°C

ABD’li General Suriye’deki Askerleri Ziyaret Etti

ABD’li General Suriye’deki Askerleri Ziyaret Etti
5 Mart 2023 14:22
176

Genelkurmay Başkanı Mark Milley, devam eden işgalin ABD güvenliğini sağlamak için gerekli olduğunu savundu.

Kuzeydoğu Suriye’de petrol zengini bir bölgeyi yasadışı bir şekilde işgal eden ABD askerleri, Amerika’nın en üst düzey generalinden sürpriz bir ziyaret aldı. Onlara Amerikalıları güvende tutmak için konuşlandırılmalarının gerekli olduğunu söyledi.

Genelkurmay Başkanı Mark Milley, iddiaya göre militanların saldırılarına karşı savunmaları gözden geçirmek ve İslam Devleti (eski adıyla ISIS/ISIL) terör örgütünün yeniden ortaya çıkmasını önleme çabalarını değerlendirmek için Cumartesi günü habersiz bir mola verdi.

Ziyaretten sonra, kendisi ile birlikte seyahat eden gazetecilere, ABD askerlerinin ve yerel müttefiklerinin, IŞİD’in tekrar ayağa kalkmamasını sağlamak için ilerleme kaydettiklerini söyledi.

Suriye işgalinin taşıdığı risklere değip değmeyeceği sorusuna Milley, askerlerin çekilmesinin ABD ve müttefiklerinin güvenliğini tehlikeye atacağını söyledi. “Bunun önemli olduğunu düşünüyorsanız, o zaman yanıt ‘Evet’,” dedi . Bunun önemli olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden, IŞİD’in kalıcı bir şekilde yenilgiye uğratılması ve bölgedeki dost ve müttefiklerimizi desteklemeye devam edilmesinin… Bunların yapılabilecek önemli görevler olduğunu düşünüyorum.”

Terörle mücadele adı altında sürdürülen kısmi işgal, Suriye’nin egemenliğini ihlal ederek 2014’ten bu yana sürüyor. Grubun ülkenin başka yerlerinde Rus, Suriye ve İran güçleri tarafından sanal olarak yok edilmesinden sonra bile devam etti. Ayrıca, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı iktidardan devirmeyi başaramayan ABD destekli rejim değişikliği operasyonundan da daha uzun ömürlü oldu.

ABD, Suriye’deki yaklaşık 900 askerini geri çekmek için bir hedef tarih belirlemedi. Irak ve Suriye’deki ABD liderliğindeki koalisyonun komutanı ABD Ordusu Generali Matthew McFarlane, Washington’ın ortaklarının “IŞİD’i kontrol altında tutmak için sürdürülebilir bir kapasite ve yetenek” geliştirmeyi tasavvur ettiğini, ancak bunun “zaman içinde” olacağını söyledi.

Cumhuriyetçi kongre üyesi Matt Gaetz , milletvekillerinin misyona asla yetki vermediğini savunarak, geçen ay ABD’nin Suriye’ye askeri konuşlandırmasını sona erdirmek için bir yasa tasarısı sundu. “ABD şu anda Suriye ile veya Suriye’ye karşı bir savaş içinde değil, öyleyse neden orada tehlikeli askeri operasyonlar yürütüyoruz?” O sordu. Gaetz, Amerika’yı ilk sıraya koymanın “aslında askeri sanayi kompleksinin çıkarlarını değil, ülkemizin insanlarını ilk sıraya koymak” anlamına geldiğini ekledi.

Dönemin Başkanı Donald Trump, 2019’da kalan tüm birliklerin Suriye’den çekilmesini emretti, ancak o yıl geri adım attı ve şöyle dedi: ” Petrolü elimizde tutuyoruz… Askerleri sadece petrol için geride bıraktık.”

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.