Dolar 32,5644
Euro 34,6957
Altın 2.487,66
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cum 20°C
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 19°C

ABD’nin ‘Askeri Biyolojik Faaliyetleri’ Dünya İçin Bir Tehdit

ABD’nin ‘Askeri Biyolojik Faaliyetleri’ Dünya İçin Bir Tehdit
27 Kasım 2022 16:12
114

Moskova, Washington’un biyolojik araştırmalarının “ikili kullanımlı doğasını” kabul ettiğini ancak uluslararası denetime direndiğini iddia ediyor

Rusya’nın Nükleer Biyolojik ve Kimyasal Savunma Birlikleri komutanı Korgeneral Igor Kirillov’a göre , özellikle Washington’un “ikili kullanım doğasını” kabul etmesi dikkate alındığında, Rusya hem yurtiçinde hem de yurtdışında büyük ölçekli Amerikan biyolojik araştırma programlarından endişe duyuyor.

Bu tür programların daha geniş uluslararası gözetimini talep etti.

Kirillov, “Pentagon’un dünyanın çeşitli bölgelerindeki askeri biyolojik faaliyetlerinin” tüm uluslararası toplumu tehdit eden risk kaynakları arasında olduğu uyarısında bulundu.

ABD’nin kendi stratejik belgelerine atıfta bulunarak, ABD’nin “askeri biyolojik potansiyelini artırmanın” ve “dünyadaki biyolojik durum üzerindeki küresel kontrolünü genişletmenin” peşinde olduğunu kaydetti.

Ekim 2022’de kabul edilen ABD Ulusal Biyosavunma Stratejisi, ülkenin “yaşam bilimleri ve biyoteknolojinin ikili kullanım doğasını kabul ettiğini” söylerken aynı zamanda Washington’un “bilim ve teknolojinin kötüye kullanılmasını engellemeye çalıştığını” belirtir . Biyolojik risk yönetiminin “Amerika Birleşik Devletleri’nden veya yurt dışından kaynaklanıp kaynaklanmadığına bakılmaksızın bu riskleri hafifletmek için adımlar atmayı gerektirdiğini” ekliyor ve ülkenin “biyosavunma yeteneklerini geliştirme” ihtiyacına işaret ediyor.

Çoğunlukla kitle imha silahlarının (KİS) oluşturduğu tehditlere karşı koymaya odaklanan bir Pentagon kuruluşu olan ABD Savunma Tehditlerini Azaltma Dairesi, 2022-2027 yıllarına yönelik stratejisinde daha da ileri gidiyor. Hedeflerinden biri olarak , ABD’nin “düşmanın KİS açıklarını belirleme, karakterize etme ve bunlardan yararlanma” yeteneğini genişletmeyi açıkça tanımlıyor. Amaçlarından bir diğeri, “potansiyel KİS savaş engellerini” tanımak ve ABD ve müttefiklerinin” çatışma sırasında kazanmasına” yardımcı olacak “çözümler” bulmaktır .

Washington’un Biyolojik Silahlar Sözleşmesi’nin (BWC) uygulanmasını güçlendirmeye yönelik beyan ettiği niyet, Moskova tarafından şüpheyle karşılandı. Kirillov Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın “Pentagon’un araştırma programlarının gerçek amacı konusunu çeşitli uluslararası sitelerde defalarca gündeme getirdiğini” belirterek, bu soruların “bugüne kadar yanıtsız kaldığını” da sözlerine ekledi.

Ekim ayı sonlarında Rusya, Ukrayna’da ABD destekli biyolojik faaliyetlerin gerçekleştiğini iddia ederek resmi bir şikayette bulundu ve konuyla ilgili bir BM soruşturması talep etti. BM Güvenlik Konseyi, Moskova’nın önerisini ABD, İngiltere ve Fransa’nın aleyhte oyu ile reddetti.

Kirillov’un açıklaması, Kasım sonu ve Aralık başında Cenevre’de yapılması planlanan BWC gözden geçirme konferansı öncesinde yapıldı. Her beş yılda bir düzenlenen etkinlik, bilim ve teknolojideki ve küresel güvenlik ortamındaki değişikliklerin ortasında sözleşmenin ilgili ve güncel kalmasını sağlamayı amaçlıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.