Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 21°C

ABD’nin Barış Planı İsrail’in Kapısına Savaşı Nasıl Getirdi?

ABD’nin Barış Planı İsrail’in Kapısına Savaşı Nasıl Getirdi?
18 Ekim 2023 19:26
6.820

2020 İbrahim Anlaşması, geçen haftaki Hamas saldırısında patlayan bir saatli bombaydı…

Cumartesi günü Hamas, İsrail’e büyük bir roket yağmuru ve kara harekatıyla saldırmaya karar verdi. Bu saldırı yaygın bir katliama, ölüme ve yıkıma yol açmış, her iki tarafta da aralarında sivillerin de bulunduğu yüzlerce kişi hayatını kaybetmiştir. İsrail buna geniş çaplı bir savaş ilan ederek ve Gazze şeridini acımasızca bombalayarak karşılık verdi.

İsrail ve Filistin arasında sık sık çatışmalar yaşanmaktadır. Sadece birkaç gün içinde her iki taraftan da çok sayıda kayıp oluyor. Bu çatışmalar 1973’ten beri resmi bir savaşa dönüşmedi ve İsrail’in yasal olarak tanınan toprakları 1948’den beri işgal edilmedi. Durum ciddi ve soru işaretleri yaratıyor.
Ama bu kez durum farklı.
Bu noktaya nasıl gelindi?
Neden şimdi oluyor?
Ve bunun sadece Orta Doğu’nun değil, dünyanın daha geniş bağlamıyla nasıl bir ilişkisi var?

Cevabı iki kelimede: İbrahim Anlaşması.
Amerika’nın İsrail’in eylemlerini tek taraflı ve dengesiz bir şekilde yatıştırma ve bunu İran’ı izole etmek için kullanma girişimi, Hamas’ı çıkarlarını korumanın tek yolunun geniş çaplı bir silahlı mücadele başlatmak olduğuna inanmaya sevk etti. Militanların amacı İsrail’i doğrudan yok etmek değil, zira bu mümkün değil. Bunun yerine, yeni bir Cihat yoluyla bölgedeki siyasi ve diplomatik gücü ABD ve İsrail’e karşı yönlendirmeye çalışıyorlar.

Trump yönetimi altında 2020’de başlatılan İbrahim Anlaşmaları, Arap ülkelerini Batı Kudüs Filistin devleti konusunda herhangi bir taviz vermeden İsrail Devletini tek taraflı olarak tanımaya ikna etmeyi amaçlıyor. Eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun İsrail yanlısı gayretleri sayesinde anlaşma Birleşik Arap Emirlikleri, Sudan, Fas ve Bahreyn’i İsrail ile diplomatik ilişkiler kurmaya ikna etmeyi başardı. Birleşik Krallık bunu genellikle anlaşmanın bir parçası olarak bu ülkelere taviz vermeyi kabul ederek, örneğin Sudan’ı Terörizmin Devlet Sponsoru listesinden çıkararak ya da Fas’ın Batı Sahra üzerindeki otoritesini kabul ederek teşvik etti.

İbrahim Anlaşmaları, bölgenin en büyük çatışmalarından birinde aktif olarak barış arayışına girmeden, sadece İsrail’i desteklemeleri ve Filistin’i görmezden gelmeleri için ülkelere teşvikler verdiği için gerçek bir barış çabası değildi. Ayrıca, anlaşmanın İran’ı diplomatik olarak izole etmek için anti-Siyonist hareketi azaltmak ve bölmek gibi gerçek bir jeopolitik amacı vardı. Daha geniş amaç ise İsrail’in ABD ile olan güçlü bağları nedeniyle Orta Doğu’daki Amerikan hakimiyetini desteklemekti. Bölgede ABD’ye karşı direniş, ister Arap milliyetçiliği (Suriye, Saddam Hüseyin’in Irak’ı ve tarihsel olarak Cemal Abdül Nasır’ın Mısır’ı) ister İslami köktencilik (İran, Hizbullah, Hamas) yoluyla olsun, sürekli olarak İsrail karşıtlığıyla ilişkilendirilmiştir.

ABD, İran’ı diplomatik olarak izole ederek, sıkı yaptırımlar uygulayarak ve nükleer ve füze programlarından vazgeçmesini sağlamaya çalışarak Orta Doğu üzerindeki kontrolünü sürdürmeyi amaçladı. Ayrıca bölgedeki güvenlik ilişkilerini de sürdürmeyi umuyordu. Sonuç olarak İbrahim Anlaşmaları, iki devletli bir çözüme doğru ilerlemeyi amaçlayan karşılıklı kabul edilebilir bir uzlaşma sağlamak yerine İsrail’in yatıştırılmasını teşvik etti. ABD, Netanyahu yönetimindeki İsrail’i “tek devletli çözüm” için zorlaması ve artık “kışkırtılmamış” olarak gördükleri Filistin muhalefetini göz ardı etmesi için destekledi.

Bununla birlikte, bu plan birçok kez başarılı olamadı. 2022’de Rusya-Ukrayna çatışmasının başlamasından bu yana ve ABD’nin Çin’e karşı rekabetiyle birlikte küresel jeopolitik manzara değişti ve İran’ı daha güçlü hale getirdi. İran, yaptırımlardan kaçınmak ve askeri kapasitesini herhangi bir engelle karşılaşmadan geliştirmek için siyasi alanını genişleterek Hamas ve Hizbullah’a destek vermesini kolaylaştırdı. ABD hala mevcut stratejik ihtiyaçlarla artık ilgisi olmayan tek taraflı yaptırım politikaları uyguluyor. Buna ek olarak ABD, İsrail’i kayırmanın ve Filistinlilerin pozisyonunu göz ardı etmenin potansiyel sonuçlarını dikkate almadı. Bu durum, Filistinlilerin kendilerini çaresiz ve köşeye sıkışmış hissetmeleri nedeniyle silahlı direnişe yol açtı. Bu faktörler çok kutuplu dönemde askeri bir çatışmanın ortaya çıkmasına olanak sağlayan bir ortam yarattı. Hamas, İsrail’i savaşa sokarsa İbrahim Anlaşmalarını yok edebileceğini düşünüyor. Bu da Arap ülkelerinin Filistin’i yeniden desteklemesini sağlayacaktır. Bu da Amerika’yı Orta Doğu’da zayıflatacaktır. Amerika daha fazla müdahil olmak zorunda kalacak ve bu da dünya genelinde daha fazla Müslüman’ın radikalleşmesine neden olacak.

ABD İsrail’i desteklerken, İran ve diğerleri Hizbullah ve Hamas’a yardım ettiğinden sonuç bir vekalet çatışması olacaktır. Yemen ve Suriye’de olduğu gibi geçmişte de benzer durumlar ortaya çıkmıştır ancak mevcut durum doğrudan İsrail’i hedef alması bakımından farklıdır. Sonuç olarak ABD diğer Arap devletlerinin desteğine güvenemez. Sonuç olarak, Filistin davası bölgede çatışmayı ‘bize karşı onlar’ olarak çerçeveleyen bir propaganda savaşı başlatacaktır. Bu da zaman geçtikçe durumu daha da kötüleşecek olan ABD için zor bir durum yaratacaktır. Ukrayna’daki çatışma nedeniyle aşırı zorlanan askeri kaynaklar bu durumu daha da kötüleştirmektedir.

Özetle, ABD İbrahim Anlaşması ile stratejik bir hata yapmıştır. Orta Doğu’ya barış getirmek yerine istikrarı bozdu ve İsrail’in 1973’ten bu yana gördüğü en büyük savaşı tetikledi.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.