Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 27°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Cts 30°C
Paz 30°C
Pts 30°C
Sal 27°C

ABD’nin Borcu Tarihi En Yüksek Seviyeye Ulaştı

ABD’nin Borcu Tarihi En Yüksek Seviyeye Ulaştı
17 Haziran 2023 21:28

Rekora, hükümete 2024 yılına kadar sınırsız borçlanmaya devam etme izni verildikten sadece iki hafta sonra ulaşıldı…

ABD ulusal borcu, Hazine Bakanlığı tarafından Cuma günü yayınlanan verilere göre, bu hafta ilk kez 32 trilyon dolarlık rekoru geçti.

Reçe, Başkan Joe Biden’ın Washington’un 31,4 trilyon dolarlık borç limitini askıya alan ve ABD’nin ilk borç temerrüdü olacak şeyi önleyen bir tasarıyı imzalamasından iki haftadan kısa bir süre sonra ulaşıldı. Tedbir, ülke hükümetinin, borç tavanı askıya alma işleminin sona erdiği 1 Ocak 2025’e kadar sınırsız fon ödünç almasına izin verdi. Bu, hükümetin yurtdışında borç para alarak ve etkili bir şekilde daha fazla borç biriktirerek sosyal güvenlik ve Sağlık Ödemeleri gibi yurtiçindeki hizmetler için ödeme yapmaya devam edebileceği anlamına geliyor.

Tavan, ABD Hazinesi’nin, adım atılmadığı takdirde ülkenin yükümlülüklerini yerine getirmeyeceği yönündeki tekrarlanan uyarılarının ardından hurdaya çıkarıldı. Borçlanma limitine Ocak ayında ulaşıldı ve Hazine, Haziran ayı başlarında gerçekleşmesi beklenen temerrüdü önlemek için uygulayabileceği sınırlı bir önlem cephaneliğine sahipti. Uyarılar, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında harcama öncelikleri konusunda aylarca süren ve tedbirin onaylanmasını riske atan hararetli ve aylarca süren bir tartışmaya yol açtı.

Borç tavanının kaldırılmasından sonraki ilk iş gününde, federal borçlanma yaklaşık 400 milyar dolar arttı.

New York Times’a göre, 32 trilyon dolarlık işarete, Covid-19 öncesi pandemi tahminlerinin öngördüğünden dokuz yıl önce ulaşıldı. Uzmanlar, başka bir krizden kaçınmak için hükümetin borcu yönlendiren faktörleri ele alması gerektiğini söylüyor.

Peter G. Peterson Vakfı başkanı Michael A. Peterson, “Görünürde sonu olmayan 32 trilyon doları geçerken, zorunlu harcama büyümesi ve bunu finanse etmek için yeterli gelirin bulunmaması olan borcumuzun temel itici güçlerini ele almanın zamanı çoktan geldi” dedi. Vakfın projeksiyonlarına göre, ABD önümüzdeki 127 yıl içinde 30 trilyon dolar daha borç biriktirebilir ve faiz maliyetleri 2053 yılına kadar ülkenin federal gelirlerinin yaklaşık %40’ını alabilir.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.