Dolar 32,5346
Euro 34,9863
Altın 2.440,42
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 22°C
Az Bulutlu
Samsun
22°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 19°C
Pts 18°C

“ABD’nin Provokatif Hamlesi”

“ABD’nin Provokatif Hamlesi”
16 Aralık 2022 21:32
141

Moskova Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’ya gönderilen ABD Patriot füze bataryalarının Rus kuvvetleri için meşru hedefler olacağını söyledi.

Rusya, ABD’nin Ukrayna’ya Patriot füze sistemleri göndermeyi seçmesi halinde misilleme yapacağına söz verdi ve Beyaz Saray’ın gelişmiş silah platformu sağlama planlarını sonlandırdığına dair haberler arasında Washington’un fiilen çatışmanın bir tarafı haline geldiğini söyledi.

Perşembe günü düzenlediği olağan basın toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, yaklaşmakta olan bir Patriot konuşlandırılmasıyla ilgili son zamanlarda medyada çıkan tartışmalara dikkat çekti. Bu raporların doğru çıkması halinde, kararın “ABD’nin başka bir provokatif hamlesi” olacağını ve bunun “olası sonuçlara yol açacak şekilde” Amerika’nın düşmanlıklara katılımını yalnızca yoğunlaştıracağını söyledi.

“Ukrayna’ya verilen Patriot dahil tüm silah sistemleri ve bunlara hizmet eden personel, Rus silahlı kuvvetleri için meşru öncelikli hedefler olmuştur ve olmaya devam edecektir.”

Bu hafta çok sayıda basında çıkan haberlerde, ABD hükümetinin şu anda Ukrayna’ya Patriot füzeleri göndermeye hazırlandığı ileri sürüldü ve CNN, Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Başkan Joe Biden’ın planı onaylamasının beklendiğini bildirdi.

Kiev, Rusya’nın Şubat ayında komşu devlete asker göndermesinden ve daha önce ismen Patriot füzeleri talep etmesinden bu yana Batılı patronlarından daha gelişmiş füze sistemleri için defalarca yaygara kopardı. Ukraynalı yetkililer ABD yapımı Ordu Taktik Füze Sistemi’ni (ATACMS) de istediler, ancak Washington, Rus topraklarındaki saldırılarda kullanılacağı endişesiyle daha uzun menzilli füzeler göndermek konusunda tereddütlü davrandı.

Ancak, adı açıklanmayan bir Pentagon yetkilisinin geçtiğimiz günlerde Times’a çatışmanın başlangıcından bu yana “tırmanma korkusunun değiştiğini” söylemesiyle bu endişeler azalıyor olabilir . Outlet, Washington’un “Ukrayna’nın Rusya içindeki hedeflere yönelik uzun menzilli saldırılarını zımnen onayladığını” eklese de, Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby daha sonra ABD’nin Rusya topraklarında “Ukrayna operasyonlarını kesinlikle teşvik etmediği veya buna izin vermediği” konusunda ısrar etti.

Mart ayında ABD ordusu , yerel birliklerin sisteme aşina olmadığı ve önemli eğitim gerektireceği göz önüne alındığında Ukrayna’ya Patriot sağlamayacağını söyledi, hatta silahı kullanmak için Amerikan askerlerine ihtiyaç duyulacağını öne sürdü. O zamandan bu yana geçen aylarda neyin değiştiği veya Ukrayna askerlerinin, her birine tipik olarak 90 ABD askerinin eşlik ettiği füze bataryaları için talimat alıp almadığı belli değil.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.