Dolar 32,4253
Euro 34,8258
Altın 2.399,42
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 15°C
Paz 17°C
Pts 19°C
Sal 21°C

ABD’nin “Savunma Değil, Saldırı Bakanlığına” İhtiyacı Var

ABD’nin “Savunma Değil, Saldırı Bakanlığına” İhtiyacı Var
22 Ekim 2023 14:08
807

Cumhuriyetçi Nikki Haley, Hamas’ın ortadan kaldırılması da dahil olmak üzere daha savaşçı bir dış politika çağrısında bulundu…

Cumhuriyetçi başkan adayı Nikki Haley, ABD Savunma Bakanlığı’nı “Saldırı Bakanlığı “na dönüştürerek Washington’un yabancı düşmanlarına korku salma çağrısında bulundu.

Cuma günü Iowa eyaletinin Cedar Rapids kentinde düzenlenen bir kampanya etkinliğinde konuşan Haley, ABD’nin İsrail-Hamas savaşına İsrail hükümeti ve ordusuna “ihtiyaç duydukları anda ihtiyaç duydukları her şeyi” sağlayarak karşılık vermesini talep etti. Washington’un hedefinin “Hamas’ı zayıflatmak değil, ortadan kaldırmak” olması gerektiğini de sözlerine ekleyen Haley, öğrencileri ya da çalışanları Filistinlileri destekleyen protestolar düzenleyen üniversitelere devlet fonunun kesilmesi çağrısında bulundu.

Dönemin Başkanı Donald Trump döneminde ABD’nin BM Büyükelçisi olarak görev yapan eski Güney Carolina valisi Haley, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Cuma günü iki Amerikalı rehinenin Hamas tarafından serbest bırakılmasına aldanmaması gerektiğini söyledi. “Bunu Amerika’nın gözüne girmek için yapıyorlar çünkü Amerika’nın gözünde iyi görünmeye çalışmak istiyorlar” dedi. “Bu oyuna gelmeyin.”

Haley’e göre Beyaz Saray’da daha güçlü bir ordu ve güçlü bir liderlik olsaydı İsrail’deki savaşın yanı sıra Rusya-Ukrayna çatışması da önlenebilirdi. Biden’ın 2021’de ABD güçlerini Afganistan’dan başarısız bir şekilde çekmesinin ve yönetiminin İran’la yaptığı son esir takası anlaşmasının Amerika’nın düşmanlarını cesaretlendirdiğini iddia eden Haley, yalnızca daha güçlü bir ordunun ABD’nin güvenilirliğini yeniden sağlayabileceğini sözlerine ekledi.

Haley, “Akıllı olmalıyız ve hazır olmalıyız,” dedi. “‘Savunma Bakanlığı’ hakkında konuşmaktan bıktım. Ben bir ‘saldırı departmanı’ istiyorum. Her düşman bizden korkmalı.”

Haley, Pentagon’un halihazırda yıllık yaklaşık 832 milyar dolarlık harcamayla övünmesine rağmen daha büyük ve görünüşe göre daha agresif bir ordu çağrısında bulunuyor – dünyanın sonraki en büyük dokuz savunma bütçesinin toplamını aşıyor. ABD’nin 80 ülkede yaklaşık 750 üssü var ve dünya çapında rejim değiştirme programları ve askeri müdahaleler konusunda uzun bir geçmişe sahip.

ABD’li podcast sunucusu Joey Mannarino bir X (eski adıyla Twitter) gönderisinde “Bu kadın çılgın bir savaş kışkırtıcısı” dedi. “Tatlı Güney aksanının sizi kandırmasına izin vermeyin. Bizi bulabildiği her savaşa sokar.”

Haley’in Ekim 2018’de Trump’ın BM Büyükelçiliği görevinden istifa etmesinden bu yana ABD askeri sanayi kompleksi tarafından zenginleştirildiği bildiriliyor. Haley 2019 yılında ABD’li savunma müteahhidi Boeing’de yönetim kurulu üyesi olarak işe alındı. Ertesi yıl şirketten ayrılmış olsa da, Mayıs ayında yaptığı bir mali açıklama başvurusu itibariyle hala 250.000 dolar kadar Boeing hissesine sahipti.

Haley, İsrail ve Yahudi İşleri Merkezi’nden 230.000 dolardan fazla olmak üzere, konuşmalar için altı haneli ücretler kazandı ve Tahran’a karşı askeri saldırılar için lobi yapan United Against a Nuclear Iran adlı bir savunuculuk grubuna danışman olarak yaptığı çalışmalar için 127.500 dolar ödendi. Ayrıca bir yatırım fonu olan Prism Global Management LLC’den 708.000 dolardan fazla danışmanlık ücreti aldı ve kocasının savunma sanayi ile bağlantılı iki firmada hissesi bulunuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.