Dolar 32,5642
Euro 34,7387
Altın 2.492,67
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cum 20°C
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 19°C

Adalet Bakanı Bozdağ, Adıyaman’da Açıklamalarda Bulundu

Adalet Bakanı Bozdağ, Adıyaman’da Açıklamalarda Bulundu
28 Şubat 2023 22:04
123

BOZDAĞ: SORUŞTURMALAR UCU KİME UZANIRSA UZANSIN SONUNA KADAR DEVAM EDECEK, ADALET YERİNİ BULACAK

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, deprem bölgesinde yürütülen soruşturmalarla ilgili “Herhangi bir şekilde, herhangi bir kişiye, şirkete ya da başka başka birilerine karşı ayrımcılık söz konusu değildir. Her konuda soruşturmalar ucu kime uzanırsa uzansın, sonuna kadar devam edecek, adalet yerini bulacaktır” dedi.

Bakan Bozdağ, “Soruşturmalar sadece müteahhitlerle ilgili değil. Yapı sahipleriyle ilgili denetim elemanlarıyla ilgili, fenni mesullerle ilgili ve bir inşaatın tamamlanma sürecinde kimler hangi konularda görev aldılarsa bunların tamamıyla ilgili soruşturmalar kendi usulü çerçevesinde yürüyor.” İfadelerini kullandı.

Bozdağ, “Bir yanlışlık yapan, kusuru olan ve bu yargı kararıyla tespit edilen herkes milletin huzurunda yargıya hesabını verecektir.” diye konuştu.

Adalet Bakanı Bozdağ, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Adıyaman’da K-1 Altınşehir Konteyner Kenti’ndeki incelemelerin ardından gazetecilere açıklamada bulundu.

Adalet Bakanı Bozdağ’ın, burada yaptığı açıklamalar şöyle:

“Adıyaman’da ve ülkemizin değişik yerlerinde yaşanan depremde hayatını kaybeden her bir insanımıza bir daha Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum. Yaralılara acil şifalar diliyorum. Bugün Adıyaman’da Sayın Bakanımızın Başkanlığında deprem sonrası yürüyen faaliyetlerin koordinasyonu ve gelinen mesafe bilgiler aldık. Ve buradaki çalışmaları bizzat yerinde görme imkan ve fırsatı bulduk. Adıyaman’da yaraların hızla sarılmaya başlandığını yerinde gördük. O yüzden de Sayın Bakanıma ve onunla birlikte bu koordinasyon sürecinde görev alan ve çalışan herkese huzurlarınızda ayrıca teşekkür ediyorum.

BÖLGENİN TAMAMINDA ADALET HİZMETLERİ AKSAMADAN YÜRÜMEKTEDİR

Adıyaman adalet binamızı ziyaret ettik. Adli hizmetlerin nasıl yürüdüğüne dair bu şartlarda onu yerinde görme ve gözlemleme imkanı bulduk. Şu anda Adıyaman Adliyemiz de hafif hasarlı ancak adli hizmetler belirli ölçüde burada devam ediyor. Bir yandan Adıyaman’da görev yapan Başsavcımız, Komisyon Başkanımız, savcılarımız, hakimlerimiz burada. Öte yandan da ülkemizin değişik yerlerinden gönüllülük esasına göre görevlendirdiğimiz savcılar, başsavcılar, adli personel, adli tıp uzmanları da Adıyaman’ımızda görev yapıyor. Bu vesileyle Adıyaman özeli ve bölge genelinde şu ana kadar 735 civarında Cumhuriyet savcısı, 468 civarında adli tıp uzmanı ve teknikeri ve diğer adli personelle beraber yaklaşık 5 bin civarında geçici ve gönüllü görevlendirmeler yapıldı ki bölgedeki adalet hizmetleri aksamadan yürüsün. Bölgede deprem sonrası defin işlemleri, kimliklendirme işlemleri, delillendirme işlemleri diğer pek çok hukuki taleplerin karşılanması ve dosdoğru yapılması, aksamadan yürümesi için her türlü tedbiri aldık. Şu ana kadar Adıyaman’ımızda da bu hizmetler aksamadan eksiksiz, dosdoğru bir şekilde yerine getirilmektedir. Bölgenin tamamında adalet hizmetleri, aksamadan yürümektedir. Aldığımız tedbirlerle bundan sonra da vatandaşlarımızın adalet hizmetleriyle ilgili beklentileri karşılanmaya aynı şekilde devam edecektir.

VERDİĞİMİZ SÖZLER EN GEÇ BİR YIL İÇERİSİNDE YERİNE GETİRİLECEK

Adıyaman’da barınma sorunlarının geçici çözüm imkanlarının hayata geçirildiğini, bu konteyner kentte gördük. Aynı şekilde diğer illerde de benzer adımlar atılıyor. İnşallah bu süre, Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi geçici bir süredir ve bir yıl sonra insanlarımız kalıcı barınma imkanlarına kavuşacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız daha önce de yaşanan depremlerde Van’da, Elazığ’da, Malatya’da, Tunceli’de, İzmir’de, Düzce depremlerinde aziz Türk milletine ne söz verdiyse sözü vaktinde yerine getirdi. Geçmişte enkazların kaldırılması, yaraların sarılması konusunda milletimize verdiğimiz bütün taahhütleri gecikmeksizin yerine getirdiğimiz gibi bu büyük felaket nedeniyle felaketin yaralarını sarmak ve vatandaşlarımızın barınma ve diğer sorunlarını çözme konusunda verdiğimiz sözleri de en geç bir yıl içerisinde yerine getireceğimizden hiç kimsenin tereddüdü olmasın. Çünkü bu kadro dün dedi yaptı. Bugün dediğini de inşallah yapacak. Adıyamanlılara verilen sözlerin hepsi de vaktinde yerine gelecektir. Bundan da hiç kimsenin tereddüdü olmamalı.

DELİL TESPİTİ YAPILMADAN KALDIRILMIŞ TEK BİR ENKAZ SÖZ KONUSU DEĞİL

Adli süreçlerde delillendirme çalışmaları Adıyaman’da da süratle devam etmektedir. Şu anda Cumhuriyet savcılıklarımıza intikal eden konuların tamamında delillendirme işlemlerinin yapıldığını ve bundan sonra iletilecek hususlarda da delillendirme çalışmalarının devam ettiğini bildirmek isterim. Hiçbir enkaz, delil tespiti, ceza hukuku soruşturması bakımından delil tespiti yapılmadan kaldırılmamıştır. Adıyaman’da da delil tespiti yapılmadan kaldırılmış tek bir enkaz söz konusu değildir. Bundan vatandaşlarımız emin olsunlar herhangi bir hak kaybına yol açacak ihmal söz konusu değildir. Her şey usulünce yasalarımıza göre yerli yerince yapılmaktadır. Bunun altını bir kez daha çizmekte fayda görüyorum.

BİRİLERİNE KARŞI AYRIMCILIK SÖZ KONUSU DEĞİL

Zaman zaman soruşturmaların sadece müteahhitlerle ilgili olduğuna dair de kamuoyunda değerlendirmeler yapılıyor. Burada şunu ifade etmek isterim. Bu soruşturmalar sadece müteahhitlerle ilgili değil. Yapı sahipleriyle ilgili denetim elemanlarıyla ilgili, fenni mesullerle ilgili ve bir inşaatın tamamlanma sürecinde kimler hangi konularda görev aldılarsa bunların tamamıyla ilgili soruşturmalar kendi usulü çerçevesinde yürüyor. Ancak bunlarla ilgili binaların yaşlarına baktığımızda çoğunluğun 1999 öncesi tarihlerde yapılan binalar olduğu için de bunların fenni mesulleri kimdir, denetim yapanları kimdir? Başka başka iş ve işlemlerini yapanlar kim? Bunların sorumluları kim? Elbette bunların tespiti, delillendirilmesi zaman almaktadır. Zaman içerisinde herkes bu konuda ihmali kusuru kimin varsa bunlar tespit edildiği takdirde kusurları oranında sorumlu olduğunu yargı önünde de hesap verdiğini herkes görecektir. Onun için zamanın işleyişi içerisinde bunlar bir bir ortaya çıkacaktır. Herhangi bir şekilde herhangi bir kişiye ya da şirkete ya da başka başka birilerine karşı ayrımcılık söz konusu değildir. Her konuda soruşturmalar ucu kime uzanırsa uzansın, sonuna kadar devam edecek, adalet yerini bulacaktır. Bir yanlışlık yapan, kusuru olan ve bu yargı kararıyla tespit edilen herkes milletin huzurunda yargıya hesabını verecektir. Bu noktada aziz vatandaşlarımızın hiçbir endişesi olmaması gerektiğini bir kez daha buradan ifade etmek isterim.

KİMLİKLENDİRME ÇALIŞMALARINDA BÜYÜK NETİCE ALINDI

Kimliklendirme çalışmalarında da şu ana kadar büyük netice alınmıştır. Yakınlarını arayan insanlarımızın yakınları kendilerine teslim edilmiştir. Çok az sayıda arama var. Bunlar da eminim ki yakın bir zamanda kimliklendirmesi yapılarak vatandaşlarımıza buna dair teslimler ve bilgiler verilecektir. Onun için de biraz zamana ihtiyaç olduğunu ama bu rakamın da çok aza indiğini buradan ifade etmek isterim.

Tekrar Adıyaman’ımıza büyük geçmiş olsun diyor Rabbim bir daha böylesi felaketi Adıyaman’ımıza da ülkemizin hiçbir yerine de dünyada da hiçbir yerde göstermesin diye dua ediyorum.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.