Dolar 32,3786
Euro 34,7155
Altın 2.428,38
BİST 9.988,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 16°C
Cum 17°C

Aden Körfezi’ndeki Füze Saldırısının Ardından Gemi Alev Aldı

Aden Körfezi’ndeki Füze Saldırısının Ardından Gemi Alev Aldı
22 Şubat 2024 14:28
1.733

Olay, ABD’nin Husi füzelerini ve Kızıldeniz’e doğru ateş etmeye hazırlanan bir fırlatma rampasını hedef alan ‘meşru müdafaa saldırılarını’ takip etti…

Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları (UKMTO), Perşembe günü Yemen’in Aden limanının güneydoğusunda iki füzenin isabet ettiği bir geminin alev aldığını açıkladı. Saldırının sorumluluğunu hiçbir grup üstlenmedi.

Saldırı, Husi militanlarının Kızıldeniz ve Aden Körfezi’nde gemilere yönelik saldırılarını arttırdığı bir dönemde meydana geldi. Yemen’in büyük bölümünü kontrol eden militanlar, İsrail’in Ekim ayında Gazze’de başlattığı askeri operasyona karşılık olarak ticari gemileri hedef alıyor. Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere bölgede seyrüseferin korunması için uluslararası bir koalisyon oluşturdu.

İngiliz Donanması tarafından işletilen bir izleme servisi olan UKMTO’ya göre Perşembe günkü olay Aden’den 70 deniz mili uzaklıkta meydana geldi ve koalisyon güçleri olaya müdahale ediyor. Soruşturmanın devam ettiği de eklendi. Şu ana kadar vurulan geminin türü, hasar ya da kayıplar konusunda resmi bir bilgi verilmedi.

Associated Press’e göre, gemi takip verileri geminin Tayland’dan Mısır’a gitmekte olan Islander adlı Palau bandıralı bir kargo gemisi olduğunun tespit edilmesine yardımcı oldu.

Bu haftanın başlarında Husiler bir İsrail kargo gemisini, bir dizi ABD savaş gemisini ve bir İngiliz gemisini “felaket” olarak tanımlanan bir olayda hedef aldıklarını ve mürettebatın gemiyi terk etmesine neden olduklarını iddia ettiler.

ABD Merkez Komutanlığı Çarşamba günü Yemen’den Kızıldeniz’e doğru ateşlemeye hazırlanan Husi füzelerine ve bir fırlatma rampasına karşı “meşru müdafaa saldırıları” düzenlediğini açıkladı.

İsrail’in Ekim ayında Gazze’de Hamas’a karşı askeri operasyon başlatmasının ardından Husi militanları Filistin’le “dayanışma” içinde olduklarını iddia ederek İsrail’le bağlantılı olduğunu düşündükleri gemilere saldırmaya başladı.

Ancak ABD ve İngiltere’nin Yemen’deki Husi tesislerine bir dizi saldırı düzenlemesinin ardından örgüt artık her iki ülkeye bağlı gemilere de saldıracağını açıkladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.