Dolar 32,3639
Euro 34,9576
Altın 2.325,43
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 26°C
Sal 22°C

Afrika Devleti IMF Diktalarını Reddetti

Afrika Devleti IMF Diktalarını Reddetti
7 Nisan 2023 21:04
190

Tunus Devlet Başkanı Kais Saied, halkta huzursuzluğa yol açabilecek kurtarma paketi koşullarını kabul etmeyeceğini söyledi.

Tunus cumhurbaşkanı, Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) durdurulan 1,9 milyar dolarlık kurtarma paketinin şartlarını, kabul edilemez yabancı etki ve yoksulluğun artması riskini gerekçe göstererek reddetti.

Perşembe günü konuşan Kais Saied, “diktaları duymayacağını” söyledi ve devlet sübvansiyonlarının kesilmesinin toplumsal huzursuzluğa yol açacağını savunurken, “kamu barışının bir oyun olmadığı” uyarısında bulundu.”

Tunus, Ekim 2022’de Uzatılmış Fon Kolaylığı kapsamında ekonomiyi desteklemek için 48 aylık bir süre boyunca bir kredi için IMF ile personel düzeyinde bir anlaşmaya vardı. Ancak Aralık 2022’de onaylanması gereken anlaşma, Kuzey Afrika ülkesinin kilit taahhütleri yerine getirememesi üzerine ertelendi.

Kredi koşulları, gıda ve enerji sübvansiyonlarında kesintilerin yanı sıra kamu maaş faturasında bir indirimi içeriyor.

Başkan, Monastir’de gazetecilere verdiği demeçte, “Sübvansiyona ihtiyacı olmayan bazı insanların sübvansiyonlardan yararlandığı doğru, ancak sübvansiyonları hak edenlere ulaştırmanın başka yollarını bulabiliriz.”

Geçen ay Dünya Bankası, Başkan Said’in Sahra Altı Afrikalı göçmenler hakkında kışkırtıcı sözler söyleyerek ırkçılık suçlamalarına yol açmasının ardından Tunus’a yeni borç vermeyi askıya aldı. Bir Dünya Bankası kaynağı Africanews’e, IMF’nin şimdi kurtarma paketini onaylamaması için artan bir baskıyla karşı karşıya kalacağını söyledi.

Tunus hükümetinin üyeleri IMF ile bir anlaşma için bastırsa da, Başkan Saied alternatif bir çözüm bulmak için ” Tunusluların kendilerine güvenmeleri gerektiği ” konusunda ısrar etti.

Tunus, 2023 bütçesinde sübvansiyon harcamalarında %26,4’lük bir kesintiyi 2,89 milyar dolara çıkarmayı teklif etti, ancak hükümet halkın öfkesini önlemek için bu yıl yakıt fiyatlarını henüz artırmadı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.