Dolar 32,3875
Euro 34,7776
Altın 2.435,69
BİST 9.983,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 17°C
Cum 17°C

Afrika Ülkesi Kuran’ın Yakılmasından Sonra İsveç Elçisini Geri Çağırdı

Afrika Ülkesi Kuran’ın Yakılmasından Sonra İsveç Elçisini Geri Çağırdı
29 Haziran 2023 17:02
736

Fas, Stockholm’ü İslami kutsal kitabı yok etmek için “sorumsuzca” eyleme izin vermekle suçladı…

Fas, Çarşamba günü Stockholm’deki bir gösteride Kuran’ın yakılmasının ardından İsveç’teki büyükelçisini “belirsiz bir süre” için geri çağırdı. Olay, dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların İslam’ın en önemli bayramlarından biri olan Kurban Bayramı’nı kutladığı sırada gerçekleşti.

Fas Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, İsveç’in Rabat’taki maslahatgüzarını da çağırdığını ve krallığın “bu suçu en güçlü şekilde kınadığını ve bu kabul edilemez eylemi reddettiğini” ifade ettiğini söyledi.

Bakanlık, “Bu yeni saldırgan ve sorumsuz eylem, Mekke’ye yapılan büyük hac yolculuğunun ve Kurban Bayramı’nın kutsanmış bayramının bu kutsal döneminde bir milyardan fazla Müslümanın duygularını göz ardı ediyor” dedi.

37 yaşındaki Iraklı göçmen Salwan Momika’nın, İsveç’in başkentindeki bir caminin önünde Kuran’ın bir kopyasını yaktığı protestoyu organize ettiği söyleniyor.

Momika daha önce Kuran’ı yırtıp yakma niyetini dile getirmiş, kutsal kitabın yasaklanması çağrısında bulunmuş ve ifade özgürlüğü gerekçesiyle polisten izin almıştı.

Bir videoda, güvenlik görevlilerinin huzurunda bir izleyici kalabalığına megafonla konuşurken sayfaları sallarken görülüyor.

Bu yılın Ocak ayında, Stockholm’deki Türk Büyükelçiliği önünde İslami kutsal kitabın ateşe verilmesi, Müslümanlar arasında öfkeye yol açtı ve haftalarca süren protestoları ve İsveç mallarını boykot çağrılarını tetikledi.

Buna cevaben, polis Şubat ayında Stockholm’deki Türk ve Irak büyükelçilikleri dışında benzer eylemler gerçekleştirmeye yönelik iki talebi reddetti.

Bu ayın başlarında, bir İsveç temyiz mahkemesi, polisin protestocuların Kuran’ı yakmasını önlemek için hiçbir yasal dayanağı olmadığına karar verdi.

Son olay, ülkeler arasındaki siyasi farklılıklara rağmen “Müslümanların inancına saygısızlık edilmesi kabul edilemez” olarak nitelendiren Fas hükümeti tarafından eleştirildi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da dublörü “aşağılık” olarak kınadı ve “ifade özgürlüğü bahanesiyle” buna izin verilmemesi gerektiğinde ısrar etti.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson Çarşamba günü yaptığı açıklamada, eylemin “yasal ancak uygun olmadığını” söyledi ve bu tür olaylarla ilgili kararların polise bırakılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Polis, Momik’in nefrete teşvik etmek ve sıcak hava dalgası sırasında geçici yangın yasağını ihlal etmek için soruşturulduğunu söyledi.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.