Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Paz 20°C
Pts 20°C
Sal 26°C
Çar 22°C

Afrika’nın En Zengin İşadamları Belli Oldu

Afrika’nın En Zengin İşadamları Belli Oldu
7 Mart 2023 21:33
125

Bloomberg’in Milyarderler Endeksi’ne göre, Afrika’nın en zengin insanlarının toplam serveti, geçen yıl küresel hisse senedi değerlerindeki düşüş nedeniyle servetlerinin 81,5 milyar dolara düşmesinin ardından 87,3 milyar dolara sıçradı.

Kıtanın en büyük çimento üreticisi Dangote Cement’in kurucusu ve başkanı Aliko Dangote, üst üste on ikinci yıldır Afrika’nın en zengin iş adamı olarak sıralamada başı çekiyor. Endekse göre, servetinin 19.4 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Güney Afrikalı işadamı Johann Rupert ise 12,1 milyar dolarlık servetiyle ikinci sırada yer aldı. Rupert, marka portföyünde Cartier, Montblanc, Chloe, Dunhill ve Van Cleef & Arpels gibi markaların yer aldığı İsviçreli lüks eşya firması Richemont’un başkanıdır. Veriler, yılın başından bu yana servetinin büyük ölçüde Richemont’taki hissesindeki artış sayesinde 1.19 milyar dolar arttığını gösteriyor.

Bir diğer Güney Afrikalı ve De Beers elmas servetinin varisi Nicky Oppenheimer, Afrika kıtasının en zengin üçüncü adamı. Yılbaşından bu yana 425 milyon dolar kazandı ve servetini 8.5 milyar dolara çıkardı. Oppenheimer, Londra merkezli Stockdale Street ve Johannesburg merkezli Tana Africa Capital aracılığıyla Afrika, Asya, ABD ve Avrupa’da özel sermaye yatırımlarını sürdürüyor.

Oppenheimer’ı, çimento üretimi, şeker rafinerisi ve gayrimenkulü kapsayan bir holding olan BUA Group’un kurucusu Nijeryalı iş adamı Abdulsamad Rabiu takip ediyor. Afrika’nın en zengin dördüncü iş adamının net değeri 8,2 milyar dolar.

Mısır’ın en zengin iş adamı Nassef Sawiris beşinci sırada yer aldı. Sawiris’in en değerli varlığı, dünyanın en büyük azotlu gübre üreticilerinden biri olan Hollandalı gübre grubu OCI’deki %38,8’lik hissesidir. Diğer varlıkları arasında, değeri 2,5 milyar doları aşan Alman spor giyim devi Adidas’ın %7 hissesi yer alıyor. Serveti yılın başından bu yana 198 milyon dolar artarak 7.34 milyar dolara yükseldi.

Bloomberg Milyarderler Endeksi, dünyanın en zengin 500 kişisinin sıralamasıdır ve sahip oldukları şirketlerin hisse fiyatlarına göre hesaplanır. Liste şu anda 19 Afrikalı milyarderi içeriyor.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.