Dolar 32,5615
Euro 34,7183
Altın 2.409,33
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 29°C
Az Bulutlu
Samsun
29°C
Az Bulutlu
Çar 30°C
Per 20°C
Cum 18°C
Cts 20°C

Lübnan’daki Çalışmalarını Tamamlayarak Yurda Döndü

Lübnan’daki Çalışmalarını Tamamlayarak Yurda Döndü
20 Ekim 2022 00:41
103

Tarım ve Orman Bakanlığı Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğüne ait “Akdeniz Araştırma 1” gemisi, Lübnan kara sularında balık ekosistemine ilişkin çalışmalarını tamamlayarak yurda döndü.

Lübnan Hükümeti ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) arasındaki iş birliği kapsamında Lübnan’da 14 günlük çalışma yapan gemi ekibi, Antalya Balıkçı Barınağı’nda karşılandı.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Halil Sözmen, gazetecilere, “Akdeniz Araştırma 1” ile sadece mavi vatanda değil, yabancı kara sularda da bilimsel çalışmalar gerçekleştirildiğini söyledi.

Antalya’dan 2 Ekim’de uğurlanan ekibin, bölgede tarama yaptığını anlatan Sözmen, “Ekibimiz, Lübnan’ın kara sularında 28 noktada çalışma yaparak, o ülkenin balık popülasyonunu, tür çeşitliliğini belirledi. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bunları bir rapor halinde FAO’ya sunacağız.” dedi.

Sözmen, çalışma kapsamında balıkçılık açısından iyi olan bölgelerin tespit edildiğini, balıkların tür çeşitliliği, yoğunlukları ve biyolojisiyle alakalı veriler toplandığını bildirdi.

Geminin daha önce başka çalışmalara da katıldığını aktaran Sözmen, bu çalışmaların ileriki günlerde de başka ülkelerin kara sularında devam edeceğini dile getirdi.

“Akdeniz Araştırma 1” ve ekibinin oldukça donanımlı olduğuna işaret eden Sözmen, “Ekibimiz bu alanda çok önemli başarı hikayeleri yazdı. Onlarla gurur duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

LÜBNAN TARIM BAKANI UĞURLAMIŞTI

Lübnan’dan ayrılmadan önce Beyrut limanına demirleyen gemi personeli ve araştırmacılara teşekkür etmek için düzenlenen toplantıya Lübnan Tarım Bakanı Abbas Hacı Hasan ve FAO Lübnan yetkilileri katılmıştı.

Törende AA muhabirine konuşan Bakan Hasan, söz konusu çalışmayı, “Lübnan’da balıkçılık potansiyelinin ortaya çıkarılması üzerine yapılan önemli çalışmalardan biri. Ülkenin balıkçılık sektöründe potansiyelini ortaya çıkarmaya yönelik bir adım.” şeklinde değerlendirmişti.

Türkiye’nin balıkçılık sektöründe ilerleme kaydeden ülkelerin arasında yer aldığını anlatan Hasan, “Bu konuda dünyada özellikle balık avlanması hususunda ilerleme kaydetmiş ülkelerle ortaklık yapıp onların tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz. Lübnan ve Türkiye arasında bu sektördeki iş birliğinin güçlendirilmesi için bir mutabakat zaptı hazırlandı ve inşallah yakında da imzalanacaktır. Türkiye’nin bu konuda tecrübeleri gerçekten çok önemlidir.” ifadesini kullanmıştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.