Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 20°C
Sal 25°C
Çar 22°C

Alaska Üzerindeki Garip Görüntünün Nedeni Ne?

Alaska Üzerindeki Garip Görüntünün Nedeni Ne?
21 Nisan 2023 13:23
696

Her şeyde olduğu gibi, bunun da arkasında Elon Musk var!

Amerika’nın soğuk kuzey kısmında yeterince vakit geçirince, doğanın gökyüzündeki muhteşem gösterilerini görmeye alışırsınız. Bunlar çoğunlukla atmosferin üst kısımlarıyla çarpışan güneş rüzgarlarının yarattığı ışık perdeleri şeklinde ortaya çıkar.

Fotoğrafçı Todd Salat için kuzey ışıkları gece soğuğunda sabırla beklemeye değen manzaralar. Ancak Cumartesi sabahı, Delta Junction şehri yakınlarında yakaladığı meteorolojik fenomen şimdiye dek gördüklerine hiç benzemiyordu. Arka planda hafifçe dalgalanan yeşil ışığın önünde, mavi bir spiral oluştu ve gökte hareket ederken giderek büyüdü.

Bu şaşırtıcı görüntünün videosunu aşağıdaki klipte de görebilirsiniz, videonun yaklaşık 88. saniyesinde başlıyor.

Salat, Anchorage Daily News’tan Annie Berman’a “Gökyüzündeki güzel bir sanat eseriydi” açıklamasını yaptı. Fotoğrafçı olduğu için duruma hazır olan Salat, bu spirali hepimizin takdir edebilmesi için onun çarpıcı görüntülerini de yakaladı.

Peki Elon Musk ile ne ilgisi var?
Alaska’da yaşayanlar için bu görüntü alışılmadık olsa da, gökyüzü meraklıları bu görüntüye aşina ve oldukça basit bir açıklaması var. Spiralin belirmesinden birkaç saat önce, kıtanın oldukça uzak kısmında, Kaliforniya’da yer alan Vandenberg Uzay Üssü’nde düzinelerce uyduyu Transporter-7 görevi çerçevesinde uzaya taşıyacak olan Space X’in Falcon 9 roketi fırlatıldı.

Elon Musk’ın sahibi olduğu uzay şirketinin gerçekleştirdiği fırlatmadan dakikalar sonra, ilk aşama roketi yeryüzüne yumuşakça geri indi ve böylece gelecekteki görevlerde de kullanılabilmesi sağlandı.

Bu sırada Falcon 9’un üst kademesi yörüngeye doğru devam etti ve Dünya’ya doğru spiral şeklinde alçalmadan önce görevini tamamladı. Atmosferin üst kısımlarına kullanmadığı yakıtı bırakan uzay aracından çıkan gazlardaki su buharı minik, ışık yansıtan kristaller olarak dondu.

Her ne kadar bu ışıldayan spiralin sebebi ile ilgili sadece tahminde bulunabilsek bile, gökyüzündeki bu sarmallar uzun yıllardır roket fırlatmaları ile ilişkilendiriliyor ki bu da Salat’ın yakaladığı görüntünün Dünya’mıza saldıran kozmik bir deniz anası değil de, bir uzay görevi olduğu iddialarını güçlendiriyor.

Ticari uzay seyahatleri, göğü kirletiyor!
Görüntü çok çarpıcı olsa da, gökyüzü gözlemcileri bunu daha fazla görmekten çok memnun değil. Minik uyduların gece gökyüzünü kaplaması astronomları kabusu haline geliyor çünkü yıldızları engelleyip, gökyüzünün temiz görüntüsünü kirletiyorlar.
Ticari uzay seyahatlerinin artmaya başlaması ve yörüngeye ulaşma teknolojisinin ulaşması, parlak uzay spirallerinin gizemini azalttı. Yani yakın gelecekte bu tür “sanat eserlerini” gökyüzünde daha fazla göreceğiz.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.