Dolar 32,2711
Euro 34,7607
Altın 2.414,66
BİST 10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Sal 21°C
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 17°C

Allah Çorabı Satan Mağazaya Saldırı

Allah Çorabı Satan Mağazaya Saldırı
31 Mart 2024 20:51
638

Kutsal şeylere saygısızlık olarak görülen eşya Malezya’daki Müslümanlar arasında öfkeye neden oldu…

Polise göre Cumartesi günü ülkenin doğusundaki bir şehirde Malezya’nın en büyük market zincirlerinden biri olan KK Super Mart’a molotof kokteyli atıldı. Şirketin üst düzey yöneticileri, mağazalarında üzerinde Allah’ın Arapça karşılığı olan Allah yazılı çoraplar sattıkları için dini duyguları incitmekle suçlanıyor.

Ülkenin 34 milyonluk nüfusunun üçte ikisi Malay Müslümanlardan oluşuyor ve İslam’da ayakların Tanrı ile ilişkilendirilmesi son derece saldırgan bulunuyor. Tartışmalı çorapların fotoğrafları, kutsal Ramazan ayına da denk gelen geçtiğimiz haftalarda internette büyük tepki çekti.

Malezya’nın ikinci en büyük marketler zinciri olan KK Super Mart’ın 881 satış noktasından üçünde üzerinde ‘Allah’ yazılı 14 çift çorap bulunduğu bildirildi.

Cumartesi günü mağazalardan birine yapılan saldırı Kuantan şehrinde meydana geldi. Reuters’a göre polis, yangın çıkarıcı cihazın girişte küçük bir yangına neden olduğunu ve kimsenin yaralanmadığını söyledi. Şehir polis şefi Wan Mohamad Zahari Wan Busu haber ajansına yaptığı açıklamada saldırının çoraplarla bağlantılı olabileceğine inandığını belirterek “ancak hala araştırıyoruz” dedi.

Devlet medyası Bernama’ya göre bir başka saldırı da geçtiğimiz Salı günü, başkent Kuala Lumpur’un 100 kilometre kuzeyindeki Perak eyaletinde bulunan KK Super Mart’a benzin dolu bir şişe atılmasıyla meydana geldi. Yerel China Press gazetesinin bildirdiğine göre, bu cihaz patlamadı ve herhangi bir yaralanma olmadı.

Geçtiğimiz Salı günü, etnik Çinli olan şirket CEO’su Chai Kee Kan ve şirket yöneticisi olan eşi Low Siew Mui “kasıtlı olarak dini duyguları incitmekle” suçlandı. Tedarikçi Xin Jian Chang’ın üç temsilcisi de suçlandı. Hepsi de suçsuz olduklarını savundu. Suçlu bulunmaları halinde bir yıla kadar hapis ve para cezasına çarptırılabilirler ya da sadece para cezası alabilirler. Duruşma Nisan ayı sonunda yapılacak.

KK Super Mart olaydan dolayı özür dileyerek konuyu “ciddiye aldığını”, ürünün satışını durdurduğunu ve tedarikçiye de dava açtığını söyledi. Tedarikçi de özür dileyerek, “sorunlu çorapların” Çin merkezli bir şirketten sipariş edilen farklı tasarımlara sahip binlerce çiftin içinde olduğunu söyledi.

Star gazetesine göre KK Super Mart ülke genelindeki mağazalarında bir özür notu sergiledi.

Malezya’nın yeni Kralı Sultan İbrahim Sultan Iskandar, nadir görülen bir kraliyet azarlamasıyla, “bu olay ister kasıtlı olsun ister olmasın, çoraplar ister ithal edilmiş olsun ister yerel fabrikalarda üretilmiş olsun” suçlu bulunanlara karşı ‘sert’ eylem çağrısında bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.