Dolar 32,5708
Euro 35,0052
Altın 2.461,81
BİST 9.884,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Alman Enerji Devi Rus Gazprom’a Dava Açtı

Alman Enerji Devi Rus Gazprom’a Dava Açtı
1 Aralık 2022 00:30
141

Almanya’nın en büyük gaz ithalatçısı Uniper Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın Gazprom’undan teslim edilmeyen doğal gaz için milyarlarca avro tazminat istediğini ve bir tahkim süreci başlattığını söyledi.

Yakında kamulaştırılacak olan şirkete göre, Rus tedariğini yenilemek şimdiye kadar yaklaşık 11,6 milyar avroya (12,02 milyar dolar) mal oldu ve bu rakamın 2024’ün sonuna kadar artması bekleniyor.

“Bu davalarda önemli mali zararlarımızın tazminini talep ediyoruz. Uniper İcra Kurulu Başkanı Klaus-Dieter Maubach , Gazprom ile sözleşmeye dayalı olarak kararlaştırılan ancak teslim edilmeyen ve ikamelerini son derece yüksek piyasa fiyatlarından tedarik etmek zorunda kaldığımız ve hala yapmak zorunda olduğumuz gaz hacimleriyle ilgili” dedi.

Rus Gazprom Export, Uniper’in tahkim sürecini başlattığını doğruladı, ancak sözleşme ihlallerini veya belirtilen tazminat taleplerinin meşruiyetini tanımadığını söyledi.

Rusya, teslimatlardaki azalmayı başlangıçta Batılı ülkeler tarafından uygulanan yaptırımlar nedeniyle kesintiye uğrayan Kuzey Akım 1 boru hattındaki türbinlerin bakımına bağladı. Daha sonra Eylül ayında boru hattının bir bölümü havaya uçuruldu ve boru çalışmaz hale geldi.

Alman şirket ayrıca, Rus iş birimi Unipro’dan yasal ve personel açısından mümkün olduğunca uzaklaşmaya karar verdiğini duyurdu.

Uniper, yükselen enerji fiyatları ve ana tedarikçisi Rusya’dan gaz akışının durması nedeniyle iflasın eşiğine geldi. Bu ayın başlarında, Eylül ayı boyunca şaşırtıcı bir şekilde 40 milyar € (42 milyar $) net zarar bildirdi. Şirket şimdi kamulaştırmanın bir parçası olarak Alman hükümetinden 53 milyar dolarlık bir kurtarma paketi istiyor.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.