Dolar 32,5873
Euro 34,7878
Altın 2.509,51
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 20°C
Az Bulutlu
Samsun
20°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 19°C
Sal 30°C

Alman Vatandaşlığına Geçenlerin Sayısı Rekor Kırdı

Alman Vatandaşlığına Geçenlerin Sayısı Rekor Kırdı
30 Mayıs 2023 22:12
1.602

Almanya’da Federal İstatistik Ofisi’ne göre 2022’de 168 bin 500 kişiye vatandaşlık verildi. Bu rakam 2002’den beri gerçekleşen en yüksek sayı. Bunların 48 bin 300’ü yani yüzde 29’u Suriyeliydi. 

2014 ile 2016 yılları arasında Almanya’ya göç eden insanların bir kısmı vatandaşlık şartlarını yerine getirdiğinden, bu rakam bir önceki yılın iki katından fazla ve 2020’dekinin yedi katına çıktı.

Bu kişiler artık Almanca konuşabilen ve finansal olarak kendi ayakları üzerinde durabilen başvuru sahiplerini içeriyor. 

Alman vatandaşlığı için insanların en az sekiz yıl Almanya’da yaşamış olmaları şartı var, ancak bu eşler ve çocuklar için geçerli değil. 

Bunun yanı sıra çok iyi dil bilgisi, mesleki başarılar veya sivil katılım gibi “özel entegrasyon başarıları” gösteren kişilerde bu süre altı yıla indirilebiliyor. 

Geçen yıl bu yolla 23 bin 100 kişi “erken” vatandaşlık aldı. Bu sayı 2021’dekinin neredeyse iki katı ve bunların da yüzde 60’ı Suriyeli.

Türk vatandaşları ise Suriyelilerin ardından geçen yıl Alman vatandaşlığı kazanan en büyük ikinci grup oldu.

Ukraynalılar da artık vatandaşlığa geçiyor

İstatistik ofisi, geçen yıl 5 bin 600 Ukraynalı’nın da Alman vatandaşlığı kazandığını, bunun bir önceki yıla göre yaklaşık üç kat daha fazla olduğunu söyledi. 

Almanya’nın sosyal liberal hükümeti, vatandaşlık alma kurallarını hafifleterek, insanların bir Alman pasaportu almadan önce ülkede yaşamaları gereken süreyi sekiz yıldan beş yıla indirmeyi planlıyor. “Özel entegrasyon başarıları” olan kişiler için de bu süre üç yıla düşecek.

Çifte vatandaşlığa ilişkin kısıtlamalar da kalkacak

Hükümet ayrıca çifte vatandaşlığa sahip olma konusundaki kısıtlamaları kaldırmayı da planlıyor. 

Şu anda Avrupa Birliği üyesi ülkeler ve İsviçre dışındaki ülkelerden gelen kişiler, Alman vatandaşlığını kazandıklarında önceki vatandaşlıklarından vazgeçmek zorunda.

Muhafazakar ve aşırı sağ muhalefet partileri bu planları sert şekilde eleştiriyor. Parlamentonun ise bu düzenlemeleri ne zaman değerlendireceği henüz belli değil.

Almanya’da yaklaşık 84 milyonluk bir nüfus var.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.